Ty nejlepší články rovnou do mailu

Hladina cukru v krvi - co se vlastně děje při trávení cukru

Ke zdravému životnímu stylu patří i strava, která udržuje hladinu cukru v krvi bez výraznějších výkyvů. Právě výkyvy hladiny cukru v krvi bývají často důvodem, proč jste po jídle tak unaveni nebo naopak, proč jste najednou plni energie a po chvíli potřebujete kafe na povzbuzení.

Co se ale děje při samotném trávení cukrů - tedy například, když si dopřejete sladký zákusek? Pojďte si přečíst více v našem dnešním článku.


Co se děje při trávení cukrů

Začneme tím složitějším - tedy komplexními sacharidy (mezi které patří i známá a důležitá vláknina). Právě ty se totiž nevstřebávají ve střevě přímo a nezvyšují tak prudce hladinu cukru v krvi. A právě ony jsou důležitou součástí vyvážené zdravé stravy.

Trávení začíná už v ústech - sousto se obalí slinami, které obsahují enzym, amylázu, rozkládající sacharidy. Ta sousto začne trávit. Jakmile ale sousto doputuje do žaludku, vliv amylázy je přerušen kvůli kyselému prostředí.

Amyláza je pak ve větší míře vylučována slinivkou břišní do tenkého střeva. Zde se také rozkládá - tráví - největší část sacharidů. A právě zmíněná vláknina zpomaluje působení enzymů, a tedy i pomalejší přesun sacharidů do střevní stěny. Zde dochází ke štěpení sacharidů na vstřebatelné monosacharidy (jednoduché cukry) - zejména glukózu a fruktózu, dále pak i galaktózu.

Monosacharidy jsou vstřebány a dopraveny krví do jater. V játrech se pak mění na glukózu, tedy známý zdroj energie. Ta se pak při pohybu uvolňuje do krevního oběhu, aby svaly mohly pracovat nebo je uložena v játrech ve formě zásob - glykogenu. Odtud se pak uvolňuje při další zvýšené zátěži.

Výkyvy hladiny cukru v krvi

Pokud sníme jídlo, ve kterém je vysoký obsah snadno rozložitelných cukrů (tedy třeba sladkosti, jejichž hlavní složkou je cukr) a minimum vlákniny, cukry jsou střevní stěnou rychle vstřebány do krevního oběhu. Na to reaguje tělo vylučováním hormonu inzulínu, který má za úkol hladinu cukru v krvi snížit na rozumnou hodnotu.

Právě při vyšší hladině cukru v krvi - tzv. hyperglykemii - můžete pociťovat žízeň, sucho v ústech a dále nutkání k močení.

Naopak při nedostatečné hladině v krvi - tzv. hypoglykemii - je ohroženo zásobování mozkové tkáně glukózou. Můžete také pociťovat neklid, opocení a třese. Těžší projevy hypoglykemie jsou pak až poruchy vědomí.

Hladina cukru v krvi v číslech

  • Běžná hladina cukru v krvi (glykemie, na lačno pro nediabetika): 4,4-6,1 mmol/l v kapilární krvi, 3,9-5,5 mmol/l v žilní krvi a 4,2-6,4 mmol/l v krevní plazmě
  • Snížená hladina cukru v krvi (hypoglykemie, na lačno pro nediabetika): < 3,3 mmol/l
  • Zvýšená hladina cukru v krvi (hyperglykemie, na lačno pro nediabetika): >5,5 mmol/l

Aby nedocházelo k výkyvům hladiny cukru v krvi, je potřeba upravit jídelníček a přijímat v rozumné míře a pravidelných intervalech (každé cca 2 - 3 hodiny) stravu, která obsahuje i dostatečné množství komplexních sacharidů, zejména vlákniny a pouze minimum jednoduchých cukrů.


Tyto články vás také zajímají:

Co vy na to?