Jaké oblečení zvolit pro trénink v chladném počasí

Přestože zimy už nebývají nijak extrémně chladné, hodně lidí se trénování venku v tomto období obává. V zimním chladnějším počasí může být někdy problémem zvolit vhodné oblečení, které vás jak dobře ochrání před zimou, tak se v něm zase zbytečně nebudete potit. Dnes už naštěstí existuje mnoho variant sportovního oblečení vhodného ke cvičení venku i při nižších teplotách.

Čepice je základ

Hlava je hlavním místem, kterým uniká obrovská část tepla lidského těla. Právě z toho důvodu je důležité ji v zimě pořádně chránit. A to i v případě, že máte husté vlasy, je vhodné si čepici vzít. Chrání totiž hlavu nejen před únikem tepla, ale díky ní budete mít hlavu krytou, i když se zpotíte. Vyhnete se tak nastydnutí, bolestem v uších i nepříjemným tlakům v hlavě. Čepici volte takovou, která vám bude perfektně sedět a nebude vás při tréninku nikde tlačit a škrábat. Hodně běžců se shoduje, že se vyplatí pořídit si fleecovou, ke které v případě horšího počasí můžete přidat ještě jednu vrstvu - kapuci nebo tenčí bavlněnou čepici.

Důležité je v zimě přidat také nákrčník, abyste ochránili krk a nedošlo kvůli chladu ke stažení nebo prostydnutí krčních svalů.

Horní část těla

Pro trénink v chladném počasí je nejvhodnější zvolit metodu vrstvení - ideálně z vrstev oblečení, které dobře odvádí pot i nadbytečné teplo. Kdyby vám totiž bylo přílišné horko, můžete pohodlně odložit jednu vrstvu oblečení a zajistíte tak správnou termoregulaci.

Spodní vrstvu by určitě mělo tvořit speciální funkční tričko s dlouhým rukávem, které zvládne dostatečně odvádět pot. Na něj navlékněte také mikinu, ideálně z fleecu, aby odváděla pot a zároveň dostatečně hřála. Bundu jako svrchní vrstvu byste měli volit lehkou a prodyšnou, aby nedošlo k zapaření těla. K tomu také by měla být nepromokavá, abyste po celou dobu tréninku zůstali v suchu.

Dolní část těla

Pro sport v zimě se nejvíce hodí zateplené legíny. Jejich výhodou je dokonalá přiléhavost na tělo, díky tomu dokážou zahřát a zároveň také přímo odvádí pot a brání tak přehřátí. Neopomínejte ani kvalitní ponožky. Od nohou jde totiž největší zima a teplé ponožky zajistí komfort. Volte také kvalitní boty, které zvládnou náročnější podmínky - zejména v zimě je potřeba se umět přizpůsobit.

Umět zvolit ten správný počet vrstev může být ze začátku oříšek, s kvalitním oblečením, za které ale neutratíte životní úspory, se však bez problému dají zvládat venkovní tréninky i v zimě. Součástí takového zimního tréninku by měl být poctivý strečink - rozehřátí svalů na začátku a také zklidnění organismu a protažení zahřátých svalů na konci cvičení.