Sport je drahá záležitost. Víme, za co nemusíte utrácet tolik a na čem se naopak nevyplatí šetřit.

Boty - rozhodně nešetřete

Na obuvi se u všech běžných sportů jednoznačně vyplatí nešetřit a to hned ze mnoha důvodů.

1. Noha bude dýchat - kvalitní obuv z moderních materiálů zajistí, že noha při sportu může "dýchat" a odvede pot ven. Sníží se tak riziko vzniku plísní, infekcí, podráždění kůže, ale i zápachu.

2. Chráníte celou kostru - při sportech, kde běháte, popobíháte nebo používáte nohy k rychlým úskokům, vám kvalitní obuv pomůže ztlumit nárazy při dopadu nohy na zem. Tvrdý náraz může vést k poškozování kloubů, a tedy i bolestem nebo snížení pohyblivosti. Sportovní boty bývají konstruovány tak, aby co nejvíce odpružily náraz při každém dopadu. 

3. Bota je lehká a drží nohu pevně - při sportu chceme od obuvi dvě základní věci: aby nás nebrzdila v pohybu, ale zároveň aby byla pohodlná. Právě sportovní obuv obě věci může splňovat. Moderní boty jsou ultralehké, že je po nazutí skoro necítíte a při sportu je tak velmi pohodlné je nosit. Na druhou stranu jsou navrženy tak, aby nohu i přes svou lehkost pevně držely a bránily tomu, že vám noha jen tak "podklouzne". U levnějších verzí jsou pak použity těžší materiály a zároveň úroveň pohodlí je jiná.

Na botách se tedy u sportu nevyplatí šetřit za každou cenu. Levnější obuv bývá často méně pohodlná a pevná a kvůli použití levnějších materiálů se také mnohem dříve zničí. Tím, že není navržena a testována na konkrétní sport, může také kvůli nesprávné stavbě způsobovat bolesti nohy. Oproti tomu i u značkových bot doporučujeme boty odzkoušet, abyste si byli jisti, že zrovna na váš tvar nohy pohodlně sedí a nebudete při sportu trpět.

Oblečení - ušetřete chytře

Na sportovním oblečení se jednoznačně dá ušetřit, nicméně i tady buďte hodně chytří. Záleží na tom, které oblečení potřebujete pořídit. Porovnávejte vždy kvalitu provedení a použité materiály, zejména u funkčního oblečení.

Pokud je materiál stejný u dvou sportovních triček a rozdíl je jen v ceně, máte jasno. Jediné, co si vždy vyzkoušejte, je jak vám oblečení sedí a jestli u levnější verze necítíte (neškrábe vás nebo netlačí) nějaký šev. Toho byste pak při intenzivním tréninku litovali. Podobně tak u sportovních kraťasů nebo tepláků - ty obvykle bývají šity ze stejných materiálů.

U zimních lyžařských bund či kalhot se pak naopak nevyplatí kupovat ty nejlevnější. U dražších modelů bývají použité kvalitní voděodolné, ale prodyšné materiály, díky kterým nebudete řešit, že jste po chvilce propocení skrz naskrz nebo že po pádu do sněhu jste tak mokří, že se můžete jít převléci. 

Více o zimním sportovním oblečení na nejfitu

U oblečení tedy porovnávejte více - v čem je levnější kus jiný než ten dražší? Je to jiný materiál nebo je stejný? Je to kvalita prošívání? Je to střih? Určitě si oba kusy - jak levný, tak dražší - vyzkoušejte a vyberte i podle toho, jak vám co sedne i jak pohodlné oblečení je.

Kurzy nebo lekce - první zdarma, pak vyberte

U sportovních kurzů nebo skupinových lekcí (zumba, HIIT, bodypump) doporučujeme vyzkoušet první hodinu u několika trenérů a až pak si vybrat, který vám sedl nejlépe. A pozor - na kurzech nejde jen o samotné cvičení. Vždy si vyberte podle:

1. trenér/trenérka - jaké má zkušenosti? Jak vede lekci? Jak reaguje v průběhu lekce na ostatní? Jak přizpůsobuje tempo vám?

2. prostředí - jak vypadá samotný sál? Je vzduch hned vydýchaný nebo i po skončení lekce se dá v pohodě dýchat? Je tam klimatizace? Je sál čistý a uklizený? 

3. zázemí - jaké jsou šatny? Co čistota na toaletách? Je tam dostatek sprch? Najdete na místě i bar nabízející vodu nebo další sportovní nápoje?

Dobré lekce poznáte tak, že vám nabídnou první hodinu zdarma nebo vám za ni přidají hodinu navíc, když si koupíte permanentku. Až po zvážení toho všeho uvidíte, jestli se vyplatí ušetřit a zvolit levnější kurz nebo připlatit a (obvykle) mít všechen luxus.

Posilovna - nejdražší neznamená nejlepší

Pokud chcete chodit do fitka, máte slušnou šanci ušetřit. V zimě, kdy se nedá cvičit venku, můžete zjistit, že i menší, levnější posilovny, často nabízí čistotu, zázemí i škálu posilovacích strojů nebo činek srovnatelnou s těmi dražšími. Zejména pokud máte možnost chodit cvičit ráno nebo přes den, nemusíte si připlácet za větší nebo "luxusnější" posilovnu, abyste se tam nemačkali s desítkami dalších lidí.

Za hezkého počasí pak můžete na posilování ušetřit nemalé peníze. V posledních letech se vybudovalo velké množství venkovních posiloven, kde si zacvičíte srovnatelně jako v klasickém fitku. A navíc zdarma!