Veganství je trendy, ale může i uškodit

O tom, že tučné maso není úplně nejzdravější, není nutné debatovat. Mnoho lidí proto upřednostňuje libové drůbeží maso a ostatní druhy masa zcela vynechávají. Ale vegetariáni, vegani a další se rozhodli, že jejich tělo se zcela může obejít bez masa jako takového, případně si ho dají jen jednou za dlouhý čas. Odmítají třeba i mléko a mléčné výrobky, vejce a další potraviny, které jinak odborníci na výživu doporučují jako velmi důležité a zdravé. Ti zkušenější a odpovědnější se snaží vynechávané potraviny nahrazovat jejich alternativami, které mají tělu dodat tytéž živiny. Ale začínají se ozývat hlasy, že tyto výměny a odmítání se na těchto lidech mohou velmi negativně odrazit za několik let či až budou staří.

10 procent obyvatelstva

Ve světě jsou veganství, vegetariánství a další směry, které odmítají určitý druh potravin, velmi rozšířené a podléhá jim čím dál více lidí. Podle posledních průzkumů se dostávají do popředí i v České republice a už cca. 10 procent Čechů se rozhodlo stát vegetariány, vegany či nějakým jiným způsobem výrazně omezují konzumaci masa, mléčných výrobků či lepku – a to aniž by je k tomu vedly závažné zdravotní důvody. Prostě se k tomu rozhodnou, protože usoudí, že je to zdravé, že jejich tělo dané výrobky a potraviny nepotřebuje a že tím navíc třeba i pomáhají chránit planetu. Jejich snaha je úctyhodná. Ale pokud si nenastudují vše potřebné a nedokážou chybějící potraviny vhodně nahradit, tak jejich tělo postupně strádá víc a víc, což se jednou musí nějak negativně projevit.

Pomoc specialisty

Pokud chce začínající vegan či vegetarián jíst skutečně plnohodnotně a neničit si svou dobrou snahou tělo a zdraví, měl by se poradit s odborníkem. Samotné vegetariánství či veganství nemusí být škodlivé, ale musíte to dělat dobře. Proto je úplně nejlepší nespoléhat na rady na internetu, ale navštívit nutričního specialistu či lékaře zabývajícího se výživou. Ten vám nejlépe poradí, jak jíst, v čem hledat alternativy a jak nezanedbávat příjem důležitých živin.

Pro lidi vynechávající maso je důležité hlavně nezanedbávat přísun omega-3 mastných kyselin, vitaminu B12, vitaminu D, železa a vápníku.