Jak odejít z obchodu jen s těmi potravinami, které opravdu chcete

Základem zdravého jídelníčku jsou kvalitní a zdravé potraviny. To slýcháme velmi často. Jenže jakmile se ocitneme v supermarketu, naše plány a předsevzetí často vezmou za své a vrhneme se na akční zboží a výrobky s pestrými a lákavými obaly. Skočíme zkrátka obchodníkům na lep. Jak odolat a kupovat jen to skutečně kvalitní a nutné? A jak poznat, která potravina je zdravá, když tu samou nabízí třeba i pět výrobců?

Do obchodu jděte až po jídle

V první řadě byste do obchodu měli jít najezení – to je častokrát opakované pravidlo. Protože kdo má hlad, koupí to, co ho zrovna praští do očí a na co má obrovskou chuť. Nad tím, zda je to zdravé a na jak dlouho to zažene jeho hlad, už nepřemýšlí. 

Právě tady cílí výrobci potravin i samotné supermarkety přímo na vás, pokud máte alespoň trochu hlad. V poslední době tolik oblíbené "dopékárny" rozvoní samoobsluhu a vaše potřeba koupit si právě ten krásný čerstvý a voňavý croissant rozhodně zesílí.

Když už ho přidáte do košíku (a k němu i další pečivo), ještě pořád jste hladoví - jí se přeci až po zaplacení. Proto vás zaujmou hned další i nezdravé potraviny, když jsou lákavě zabalené - stačí trochu výrazný nebo nápaditý obal, ideálně s lákavou ilustrací vyvolávající asociaci, že právě tato sušenka je lepší než ostatní a hned skončí ve vašem košíku. K tomu třeba sladké jogurty (je na nich přeci nakreslená kravička, tak asi budou zdravější), tavený sýr ("něco si na to pečivo namazat musím a teď mám na tohle chuť") a mnoho dalších věcí. 

Čtěte také: Light nápoje - hrozba pro vaše zdraví?

Jít hladový se na nákup rozhodně nevyplatí. Proto nedělejte tu obvyklou chybu, že byste vyráželi na velký nákup v pátek po práci, kdy jste hladoví. Zkuste to buď po lehké svačině nebo večeři a nebo v sobotu ráno, kdy si v klidu nejdřív dopřejete dobrou snídani .

Kdo si připraví nákupní seznam, má skoro vyhráno

Zadruhé bychom si předem měli sepsat nákupní seznam a přesně se ho při procházení supermarketem držet. Jakmile naplníme košík sepsanými výrobky, rychle pryč.

Opět - pokud vyrazíte na nákup "jen tak" bez představy, co přesně chcete kupovat, skončíte u pokladny s úplně nacpaným košíkem. Budete totiž přidávat i potraviny, o kterých si myslíte, že už je vlastně doma nemáte a možná by se mohly hodit. K tomu budete při nákupu věnovat mnohem více pozornosti všem regálům, a tak vás snáze zláká přidat i tu potravinu, kterou jste původně vůbec kupovat nechtěli.

A hlavně se na konci nákupu nenenechte zlákat regály plnými sladkostí, případně dobrotami nastraženými v policích u samotných pokladen.

Při nákupu si dejte na čas, na kvalitě potravin záleží

I pokud se řídíte dvěma základními pravidly, nemáte jistotu, že kupujete kvalitní potraviny, které nijak neškodí vašemu zdraví. Důvodem je, že když chcete například sýr, najdete v obchodě třeba deset druhů. O šunce ani nemluvě. Stejné je to s jogurty, cereáliemi, pečivem a tak dále.

V dnešní době máme dostupnou úžasně širokou nabídku potravin, ale náš výběr je pak o to těžší. Navíc výrobci se snaží hlavně prodat jejich potraviny za každou cenu a to, co vypadá lákavě a zdravě, může podle etikety být jen plné náhražek.

V mražených rybách a rybím filé může být spousta vody. Leckteré jogurty mají takové složení, že když se podrobněji ponoříte do studia podivuhodných zkratek a éček, přejde vás hned chuť. Margaríny mohou obsahovat kontroverzní transmastné kyseliny. Konzervované a sterilované směsi zeleniny, kompoty a podobně vás mohou při bližším prozkoumání šokovat svým obsahem. K přečtení složení některých uzenin budete potřebovat lupu a spoustu času. 

Čtěte také: Jdete nakupovat? Naučte se číst složení

Jak se v tom tedy vyznat a neohrožovat své zdraví už jen pouhým rychlým nákupem? Jedinou radou je nespěchat. Vyhraďte si na nakupování dostatek času. V klidu si prostudujte etikety výrobků, porovnejte několik variant té samé potraviny a sáhněte po té, která má nejlepší složení. Nebo případně doma před samotným nákupem prozkoumejte na internetu složení toho, co chcete koupit. Tak budete mít jistotu, že nekonzumujete škodliviny a v obchodě se takovým potravinám vyhnete.

Drahá potravina neznamená automaticky lepší

Nedá se říct, že drahé varianty jsou vždy kvalitnější než ty levné. Mnoho spotřebitelských testů ukazuje, že leckdy je tomu přesně naopak. Jde o každý jednotlivý výrobek. Zkrátka nesmíte vždy věřit výrobcům, producentům, prodejcům a marketérům, že pro vás a vaše zdraví chtějí to nejlepší. Většina chce to nejlepší pro sebe – levně vyrobit, draze prodat a kde to jde, tam nepřidávat zbytečně dražší kvalitnější přísady. Ne samozřejmě všichni, ale když se podíváte na složení výrobků, zjistíte, že takových výrobců je dost.

Čtěte také: Test - je kvalitnější Pribináček, Lipánek nebo Bobík?

Jedinou obranou je tak pečlivý a ideálně předem připravený nákup. K tomu vždy přemýšlejte o tom, co dáváte do košíku a jaké složení ta potravina má. A v neposlední řadě se nenechte zlákat líbivými, ale ne vždy pravdivými reklamami.