Umami – chuť glutamátu, která pomáhá

 

Už od školních škamen se učíme, že lidský jazyk je schopen vnímat čtyři základní chuti. To nikdo nevyvrací. Vědci však dodávají, že je tu ještě jedna specifická chuť (nazvali ji právě umami, neboli „lahodná“), a ta nám zajišťuje pocit sytosti a plnosti. A to se hodí, zvlášť pokud si chcete udržet svou váhu nebo se snažíte shodit přebytečná kila, protože díky chuti umami se nepřejídáte a cítíte se mnohem déle sytí.

 

Tajemství glutamátu

Kde se ta zvláštní umami ukrývá? Prozradíme vám to, je to velmi specifická chuť, která se objevuje v potravinách bohatých na bílkoviny a v jídle, které nám díky vysokému obsahu bílkovin velmi chutná. Jsme s ním spokojeni a cítíme se po něm dobře najedení. Umami tak najdeme ve vývarech, bujónech, hovězím mase, soje, kečupu a výrobcích z rajčat, ale například i v polotovarech,  parmezánu či ve víně. Pokud si dáme některou z uvedených potravin, budeme se cítit plnější než jindy – a pokud budeme chtít jíst ještě další jídlo, nesníme ho tolik. A to je vědecky ověřeno na testovacích skupinách dobrovolníků. Jak je to možné? Vysvětlení je prosté – může za to glutamát, který je v takových potravinách obsažený.

 

Ano či ne?

Všeobecně se má za to, že glutamát se moc jíst nemá, spousta lidí ho vynechává a považují ho za něco velmi nezdravého. A ano, ve velkém množství našemu zdraví rozhodně neprospívá. Ale pokud ho jíme jen v malém množství, neškodí nám a ještě nám zajišťuje ten zvláštní efekt nazvaý umami. L-glutamát sodný monohydrát, jak se glutamát oficiálně nazývá, obsahuje kyselinu glutamovou, kterou naše tělo v malém množství uvítá. A v tomto případě nejde o umělé dochucovadlo, ale přírodní a běžnou složku mnoha potravin, které s klidem můžeme konzumovat.

A víte, co je nejlepší? Je prokázáno, že lidé, kteří často jedí potraviny a jídla s tímto glutamátem, jsou štílejší než ostatní. Tak proč to nezkusit?