U pitného režimu se nedržte přesně tabulkových hodnot, škodili byste si tím

Říká se, že ideální je vypít zmíněné tři litry tekutin denně, převážně čisté neslazené vody. V létě pak klidně i víc, protože se víc potíme. Pro někoho je to nepřekonatelná hranice a je rád, když vypije dva litry. Jiný člověk pije víc minerálek než obyčejné vody, další si zase rád vaří čaj, někdo to prokládá sladkými limonádami a kofeinovými nápoji. Je to špatně nebo bychom se zkrátka měli i dál řídit tím, co nám vyhovuje a neřídit se jen striktně podle tabulek a názorů odborníků?

Jiná hmotnost, jiné nároky

Ony pověstné tři litry jsou obecným doporučením. Pokud chcete vědět, kolik tekutin vaše tělo skutečně za den potřebuje, řiďte se spíš svou hmotností. Padesátikilová žena totiž má určitě jiné nároky na tekutiny než stodvacetikilový muž. Když pijete míň, než je zdrávo, můžete pak snadno i tloustnout.

Proto je dobré řídit se jednoduchým výpočtem, že za den byste měli vypít okolo 35 mililitrů tekutin na každý kilogram své váhy. Pokud tedy vážíte 70 kilogramů, měli byste vypít zhruba 2,5 litru tekutin denně. Při váze 100 kilogramů už je to 3,5 litru tekutin za den. Když je navíc velké teplo nebo aktivně sportujete, doporučuje se pít více, protože se tekutiny vypotí. A v zimě si dejte zase pozor na topení i mráz.

Voda není všechno

A co vlastně nejlépe pít? Kohoutková voda je sice dobrým základem, ale neměli byste na ni spoléhat úplně. Zvlášť v létě se totiž potíme a spolu s tekutinami tělo ztrácí i minerální látky – a ty obyčejnou vodou nedoplníme. Proto je vhodné pít denně i minerální vody, a čím je větší teplo nebo čím více se potíme, tím více jich vypít (ideální je aspoň jedna až dvě sklenice denně). Dobré jsou i ovocné šťávy a džusy, ale ne moc, protože obsahují i hodně cukru, který také není ve velkém množství úplně ideální. 

Vhodné není ani spoléhat na ovoce a zeleninu jako zdroj vody, i když samozřejmě i z nich do těla dostanete dost tekutin – jenže spolu s nimi ovoce a zelenina obsahují také vlákninu a k jejímu správnému strávení potřebujete přijímat i dostatek dalších tekutin.