Tloustnete? Příčinou může být i to, že málo pijete

Tyto dva problémy spolu zdánlivě vůbec nesouvisí. To, že se někdo přejídá a nejí zdravě přece nemůže mít nic společného s tím, že málo pije. Ano, možná by to mohlo souviset s tím, že daný člověk pije výhradně jen limonády a slazené nápoje. Ale tak to není. Je totiž prokázané, že právě dostatečný příjem tekutin nám zabraňuje v přejídání a také v tloustnutí. Protože i když si dáte slušně velkou porci, která vás zasytí, velmi brzy zase pocítíte hlad. A důvod je právě ten, že (nejen) u jídla málo pijete.

Čtěte také: Nachystejte si chutné domácí limonády zdravěji

Hlad je převlečená žízeň

Toto přísloví zná asi každý z nás, ale jen málokdo si uvědomí, že se týká právě jeho. Pokud má tělo nedostatek tekutin, snaží se vám to dát všemožně najevo. Pokud jeho signálům nerozumíte, nechcete jim rozumět nebo je zkrátka ignorujete, organismus se rozhodne jít na vás chytřeji – pocítíte hlad. Protože i z potravin se do těla dostávají nějaké tekutiny. A ačkoliv to není mnoho, pořád je to lepší než nic. Jenže kdo dlouhodobě málo pije, ten má velmi často pocit hladu, protože tělo zkrátka vodu někde získat potřebuje. A pokud vás ani tak nenapadne napít se, abyste vlčí hlad zahnali, nejspíš se někde přecpete, aby vám bylo lépe.

Čtěte také: Které nápoje vynechat při zahánění žízně

Poradí moč

 

Možná teď přemýšlíte, jestli jsou vaše pocity hladu tedy způsobené skutečným hladem nebo jen dehydratací. Jak vlastně poznáte, jestli pijete dost nebo vaše tělo strádá? Pravdou je, že subjektivně to poznáte velmi těžko, protože váš mozek a jím vysílané signály vás budou mást. Jediným řešením je tak zaměřit se na moč – až si půjdete odskočit, podívejte se před spláchnutím do záchodové mísy. Je-li moč tmavě žlutá, máte v těle nedostatek tekutin. Pokud je světlá, je váš pitný režim v pořádku.

Čtěte také: Se zánětem močových cest pomůže bojovat i minerálka