Jak se po nemoci dostat zpátky do formy a nevrátit se brzy zpět do postele

Jestliže žijete aktivním životním stylem, může pro vás být velkou čárou přes rozpočet i mírné nachlazení, které vás na chvíli vyřadí z kondice, natož pak nějaká vážnější nemoc či zranění. I to se však bohužel někdy stává. Rozhodně pak není dobré se snažit co nejrychleji se vrátit k aktivnímu cvičení za každou cenu. Důležitější je dát si nějaký čas, aby tělo bylo schopné vrátit se do původní formy.

Občas je lepší zůstat doma

Někdy se může stát, že je vám jen lehce nevolno, a tak zvažujete, zda je vhodné jít do posilovny, nebo raději zůstat doma, aby se z nachlazení nevyvinulo nic horšího. Vše by se mělo odvíjet od toho, jak závažný je váš stav. Jestliže jen občas zakašlete, a váš stav neprovází teplota či bolest a únava, pravděpodobně vám mírnější trénink neuškodí. Myslete ale také na ostatní - kašláním můžete kolem sebe šířit bacily. V posilovně, kde na stísněném prostoru bývá více lidí, bohužel ostatní můžete snadno nakazit.

Pokud se výrazně necítíte ve své kůži, ať už se jedná o nevolnost, únavu nebo jiné potíže, je vhodnější zůstat doma a dát si nějaký ten den pauzu. Infekce se totiž může pomalu rozjíždět a další den by vám bylo o to hůř. Tělu totiž mnohem více prospěje odpočinek, aby se snadno mohlo vyrovnat s nemocí, než kdyby dostalo zabrat v posilovně. K regeneraci je totiž ideální klidový režim, tak aby tělo mělo sílu na boj s nemocí.

Kdy začít cvičit po nemoci

Jestliže se z vaší nevolnosti nakonec vyvine o něco vážnější problém, posilovnu nebo workoutové hřiště pravděpodobně alespoň pár dní neuvidíte. Rozhodně nestojí za to splnit si trénink, kdyby to znamenalo rapidní zhoršení zdravotního stavu. Dejte si proto dost času na úplné vyléčení. Při běžném nachlazení můžete začít cvičit hned, jak se cítíte dobře, ideálně však zvolte pro první tréninky menší intenzitu. Důležité bude samozřejmě i prostředí. Jít si zaběhat v mrazu, nebo naopak horku, vám neprospěje nikdy. Těsně po nemoci je to ale často přímo nebezpečné.

Pokud jste bojovali s vážnější nemocí, například za doprovodu antibiotik, je vhodné dát si delší pauzu. Rozhodně necvičte po dobu, kdy berete antibiotika. Poté můžete velmi pomalu začít s opětovným protahováním, vše však s mírou. Soustřeďte se, jak na zátěž vaše tělo reaguje a zátěž přidávejte postupně.

Zvolte správnou intenzitu tréninku

Velmi pravděpodobně po skončení nemoci nebudete s vaším výkonem tam, kde předtím. Není však důvod věšet hlavu, bude stačit jen trocha trpělivosti. Při začátku s tréninkem zapomeňte na předchozí maximální výkony, ty teď vaše tělo nezvládne. Zbytečně byste jejich intenzitou přetěžovali tělo vyčerpané bojem proti nemoci a hrozilo by její navrácení.

Vyhnout byste se měli cvičením, jejichž principem je vyčerpání svalů, tedy intenzifikační, tabatu, či HIIT tréninky. Tím, že organismus vypadl z tréninkového systému a odvykl si, bude potřebovat chvíli na opětovné získání síly. Proces, kdy si tělo opět zvyká na původní zátěž po těžké nemoci může klidně trvat i pár týdnů. Nemusíte se však bát, že byste se nedostali zpět do kondice.

Vzdát se dobrovolně cvičení může být někdy opravdu složité, věřte však, že se to vyplatí mnohem více než nemoc přecházet. Tím byste si totiž nakonec mohli způsobit o mnoho vážnější problémy, které by vás pak z tréninku vyřadily na delší dobu.