Tabata: nenáročné cvičení, které je ale vysoce účinné

Cvičení s názvem Tabata získalo svou popularitu především pro svou velmi vysokou účinnost. Toto variabilní cvičení je nenáročné na výbavu a také vhodné pro každého. Jedinou nutností - a to dost zásadní - je dodržovat základní princip tohoto cvičení.

Odkud Tabata pochází?

Tento druh kardio cvičení byl objeven v Tokiu japonským vědcem jménem Izumi Tabata. Podle něj také tento druh tréninku získal své jméno. Výzkumy, které Tabata prováděl se svým týmem na dvou skupinách sportovců, prokázaly, že tento kardiovaskulární trénink rozvíjí jak anaerobní metabolismus, tak zároveň i ten aerobní. Díky tomu se mnohem lépe prokrvují cvičené svalové partie a krev je také následně lépe zásobuje živinami. To vede k lepšímu a rychlejšímu růstu svaloviny.

Princip Tabaty

Tabata je postavena na opakování cviku, který je zaměřen na určitou partii. Při tréninku se v jedné tabatě opakují dva cviky, které se pravidelně střídají. A to tak, že první cvik se cvičí dvacet sekund, poté následuje desetisekundová pauza a pokračuje se druhým cvikem, který je prováděn také dvacet sekund a po něm opět následuje krátká pauza. Celkem je nutné takto odcvičit čtyři kola tabaty. Tabata je jako druh cvičení řazena mezi takzvané HIIT tréninky (z anglického High Intensity Interval Training - tedy vysokointenzivní intervalový tréning), díky nim spálíte tuk mnohem lépe než při jiných aktivitách v rovnoměrném a pomalejším tempu. Samotný HIIT trénink byl v kurzu už v roce 2013 a je tak osvědčeným způsobem cvičení.

Vyberte si ty správné cviky

Výběr je zde velmi variabilní, záleží jen na vás, jaký druh cvičení zvolíte. V tabatě se lze zaměřit na určitou tělesnou partii, jako je například břicho, ruce či hýždě. Bez problému však do tréninku můžete zařadit také cviky typu kardio. Pohyb, který si pro tento typ cvičení také můžete zvolit, je například švihadlo či běh. Důležité je zaměřit se na správnou techniku cviku, ať už si vyberete cokoliv. Hlavní je také dodržování časových limitů, jinak cvičení nebude tak účinné.

Tabata je velmi zajímavým typem tréninku, vše si v podstatě přizpůsobíte sobě. Jediné, čím jste vázáni, je časový interval, díky kterému však získáte skvělé výsledky. A pokud hledáte něco neokoukaného, piloxing bude dobrou volbou.