Z přehnaného počítání kalorií můžete nakonec zase přibrat

Určitě je vhodné mít aspoň hrubý přehled o tom, kolik toho za den sníte. A nejde jen o velikosti porcí na talíři. I když oproti dřívějšku zmenšíte své porce třeba jen na polovinu, stejně se vám nemusí podařit zhubnout. Velikost jídla a množství přijatých kalorií totiž není totéž. I v případě, kdy jíte jen minimálně, ale přitom pijete sladké limonády a chroustáte čokoládu, tělo má obrovský energetický příjem. Spolu s tím mu dodáváte i spoustu nezdravého cukru, ale ne důležité živiny. Vy sami jste pak vlastně podvyživení. Proto je dobré vědět množství, kolik je v jaké potravině či nápoji kalorií a kolik jich hodláte za den celkem sníst. Díky tomu dokážete odolat svodům pamlsků - dokážete si spočítat, že kvůli nim o hodně přesáhnete doporučovaný denní příjem.

Nebuďte striktní

Kdo se do počítání kalorií pustí s vervou a odmítá svou nastavenou hodnotu přesáhnout byť i o jednotky, ten pravděpodobně skončí dvěma způsoby – buď se stane posedlým jídlem a počítáním, a může si tím přivodit i psychickou poruchu v čele s anorexií, nebo ho přísná matematika dříve či později přestane bavit, ustoupí od svých zásad a jeho váha začne nenápadně zase stoupat. Proto je rozumné nebrat počítání kalorií až tak vážně. Je to dobrý ukazatel, který nám radí, kdy už jíme přesmíru a kdy bychom si naopak měli dát ještě svačinku či druhou večeři, protože tělo má nedostatek potravy. Pokud si dáte o něco víc a druhý den zase o trošku méně, ale nehroutíte se z toho, je to v pořádku. Přesný počet kalorií berte jako orientační hodnotu. Pokud totiž přestanete řešit každou kalorii, začnete přemýšlet i nad něčím jiným než jen nad jídlem. Začnete si třeba více všímat svého okolí a svých blízkých, kteří z vašeho počítání mohou už šílet.

I když to může znít jen jako přátelská rada, ve skutečnosti jde o víc. Přehnané počítání a lpění na zdravém jídle může vést až k ortoxii, která už hraničí s nemocí.

Počítání omezuje jídelníček

Víte, proč vás neustálé počítání tak vytáčí? Protože je poměrně náročné. Pokud si kupujete jednotlivé potraviny s etiketami, snadno se dočtete, kolik je v které kalorií. A snadno si dopočítáte svůj denní příjem. Jenže když si uvaříte oběd z čerstvých surovin, dáte si ho v restauraci nebo si jen ze zásob z lednice uděláte rychlou večeři, kalorie se vám počítají obtížně. To vás po čase může přestat bavit, naštvete se a začnete konzumovat jen předpřipravené kupované potraviny, u kterých je jasně uvedena jejich energetická hodnota. Tyto potraviny vám po čase mohou přestat chutnat, protože jíte pořád totéž dokola.

Není tedy lepší vykašlat se na přesné počítání, dát si s rozumem rozumně velkou porci toho, co nám chutná, a neřešit, jestli máte o 100 kalorií více? Určitě se vám uleví a budete spokojenější, i když vám hubnutí možná půjde o trochu pomaleji.