Čokoládu si dopřávejte, ale jen tu kvalitní

Všichni s oblibou říkáme, že si čokoládou obalujeme nervy – když jsme ve stresu, rozčílení, nervózní či máme strach, tak kousek čokolády spolehlivě zabere. A není to rozhodně mýtus, protože kakaové boby a z nich vyráběná čokoláda mají na naše tělo opravdu řadu pozitivních účinků. Nejen, že dokážou stimulovat naši náladu, uklidní nás a zažene únavu, ale prospívají i našim cévám, srdci a pokožce.

Kvalita je dovolena

Jakmile vejdete v obchodě do oddělení s cukrovinkami, najdete tam nepřeberné množství čokolád, a to ať už těch tabulkových, bonboniér nebo různých čokoládových figurek či sušenek polévaných čokoládou. Milovníci sladkého zajásají a hned si vybírají, co mají nejradši. Ale díváte se někdy také na etikety? Možná totiž s hrůzou zjistíte, že to, co v dobré víře pojídáte, nevidělo skutečnou čokoládu (natož kakao) ani z rychlíku. Spousta takových (zejména levných) cukrovinek jsou totiž pouhé napodobeniny a namísto kvalitních surovin v nich převažuje cukr a rostlinné tuky.

Pokud se vám nechce pročítat desítky etiket a titěrných písmenek, tak se řiďte cenou. Kvalitní čokoláda, která našemu tělu může skutečně prospět, totiž rozhodně není levná. A také by neměla být plná cukru. Takže pokud sáhnete po dražší hořké nebo vysokoprocentní čokoládě, neměli byste se splést.

Nepřehánějte to

V kvalitní čokoládě je nespočet prospěšných látek – theobromin nás dokáže probrat a zažene únavu, flavonoidy mají antioxidační účinky, hořčík prospěje srdci i mozku, tryptofan povzbudí náladu. Ale abyste dosáhli pozitivních účinků, nemusíte nutně spořádat celou tabulku naráz. Stačí jedna či dvě kostičky denně, maximum je jeden řádek. Važte si čokolády, vychutnávejte si ji jako delikatesu. Užijte si tu chvilku s ní a mějte jistotu, že cesta k vašemu zdraví neohrozí vaši váhu.