Udělejte si každý den čas jen pro sebe, budete šťastnější

V mládí máme spoustu snů a ideálů, které se nám zdají na dosah. Čím jsme starší, tím rychleji nám ideály ubývají. Nakonec je zasuneme kamsi do svého podvědomí, mávneme nad nimi rukou jako nad mladickou naivitou a začneme žít "normální" životy – tedy pendlujeme mezi prací a rodinou, snažíme se udržovat klid a pohodu v domácnosti, pokoušíme se přežít den v práce, shromažďujeme majetek a jednou ročně si vyjedeme na dovolenou. Možná jsme s takovými životy spokojení. Ale jsme takto opravdu šťastní?

Život není jednoduchý a udržet pohromadě rodinu, vydělat na živobytí a zvládnout všechny povinnosti je leckdy dost náročné. Právě přes ten věčný shon proto často zapomínáme sami na sebe. Pro druhé bychom se roztrhali, chceme působit jako silní a nezdolní jedinci, pokoušíme se vzdorovat stresu a přestávat krize – ale večer padáme únavou a ráno se dopujeme kávou. Pořád je to totéž, až do stáří, kdy spoléháme na důchod a na více volného času. Otázkou je, jestli vážně chcete takhle prožít celý svůj život - v poklusu, mezi prací a péčí o domácnost?

Řada lidí začne časem být právě z tohohle otrávená, jsou odevzdaní, jejich činnosti je netěší, fungují už spíš jen jako roboti. Přitom dosáhnout štěstí a harmonie není zase až tak složité a nemusíte přitom rozhodně zanedbávat svou rodinu ani práci.

Čas sami pro sebe

Zkuste si nejprve někde sami v klidu sednout, zavřít oči a rozpomenout se, o čem jste dříve snili, co jste skutečně chtěli dělat, jaké činnosti jste milovali nebo kam jste chtěli cestovat. Je dost pravděpodobné, že nic z toho nyní neděláte, ale proč? Třeba by bylo možné se k tomu vrátit a dovolit vašim dávným přáním, aby vám osvěžily život. Pokud se budete snažit, cestu k jejich dosažení dříve nebo později najdete.

Pokud už se vám ze všeho toho shonu točí hlava, řekněte tomu dost. Aspoň půl hodiny denně si vymezte jen sami na sebe – vaši příbuzní musí pochopit, že aspoň chvíli chcete být sami. A je jedno, co budete dělat – číst si, dívat se na oblíbený seriál, telefonovat s kamarádkou, cvičit jógu, meditovat, projít se nebo prostě jen ležet a odpočívat. Jakmile budete spokojení sami se sebou, začnete být šťastnější, budete si více užívat každodenní činnosti, budete se vždy mít na co těšit. A kdo je šťastný, může svůj život prožívat naplno.