Recept: krůtí kuličky s petrželkou bez tuku

Co budeme potřebovat?

  • 300g krůtích prsou
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst petrželky
  • 1 lžička majoránky
  • sůl
  • pepř
  • strouhanka

Jak na to?

Výhodu budou mít ti, kteří mají doma mlýnek na maso. Mleté krůtí maso totiž často v obchodech neuvidíte, takže je si o namletí doma přímo říká. Maso se vždy mele vychlazené a pro tento typ masa určitě nevolte mletí na příliš jemno, větší kousky nejsou na škodu a pokrm zůstane šťavnatější.

Na mlýnku tedy pomele maso s cibulí i česnekem, případně cibuli a česnek naseká na malé kousky, pokud máme mleté kupované.

Nyní už jen do směsi přidáme 2 žloutky a skutečně velkou hrst nasekané petrželky. Tou skutečně nešetřete, ať je hezky na řezu vidět a hlavně ať je v jídle cítit.

Víte, že:

petržel obsahuje extrémní množství chlorofylu, který čistí krev a tvoří nové červené krvinky. Napomáhá zvýšení průtoku krve v ledvinách, působí na rozšiřování cév, nepatrně snižuje krevní tlak.

Závěrem dochutíme solí, pepřem a můžeme tvarovat kuličky. Ty se budou dělat nejlépe ručně a oproti klasickým, budou o poznání lepivější. Proto vždy ruce pořádně namočte do studené vody, což zabrání tomu, aby se maso přilepilo na ruce. Pokud by ale byla směs skutečně příliš řídká, vždy ji můžete zahustit trochou strouhanky.

Kuličky ale můžete strouhankou obalit až těsně před položením na plech, v jídle jí bude méně, ale pomůže udržet tvar.

Kuličky klademe na pečící papír a pečeme ve vyhřáté troubě, přibližně na 190 °C, tak dlouhou, dokud nezrůžoví. Obvykle je půl hodina dostatečný čas.

Podávat můžeme s těstovinami, nebo zkuste třeba netradičně s bramborovým salátem s pestem.