Letošní výkyvy počasí jsou zátěží i pro naší imunitu

Týden teploty nad 30 stupňů Celsia ve stínu, pak tři dny déšť, bouřky, přívaly. Letošní léto vypadá zhruba takto a počasí je jako na houpačce. Někomu to hatí dovolenkové plány, jiný je jen naštvaný, že už zase prší, aby vzápětí nadával tropickým teplotám, při kterých se nedá skoro ani dýchat. Je to náročné pro naši psychiku, ale také pro tělo, zejména pro imunitní systém. Ten totiž musí čelit silným výkyvům, k nimž patří i změny tlaku a prudké změny teplot. Proto pak není nic výjimečného, že jste naprosto zdraví a najednou vás skolí nečekaná viróza či dokonce chřipka. A řada lidí už v panice utíká na testy, jestli nemají Covid-19. Ten naštěstí mít vůbec nemusí, imunita zkrátka nestíhá a tělo podléhá.

Trpí klouby i srdce

Mladý, zdravý člověk tyto výkyvy počasí snáší relativně dobře. Hůř jsou na tom starší lidé, lidé po operacích, nemocní či ti s nějakými chronickými obtížemi. Jakmile se začne prudce měnit počasí, mění se i tlak. Náš organismus na to silně reaguje, takže revmatiky začnou bolet klouby, lidem s kardiovaskulárními potížemi se začne hůř dýchat a jsou unavení. Někoho postihne nečekaná migréna, jiní se propadnou do depresivních stavů.

Nikdo z nich si nevymýšlí, zkrátka je to způsobené počasím. A zejména tím, že tito jedinci mívají oslabený imunitní systém, který nestíhá zvládat vlivy zvenčí a udělá se jim zkrátka nějakým způsobem špatně. Když se pak tlak vyrovná a počasí ustálí, obtíže samovolně ustupují. Není asi jiné pomoci, než se snažit tyto výkyvy nějak přežít a dlouhodobě posilovat imunitu zdravým stravováním i pravidelným pohybem.