Co po konci léta? Nedejte virům šanci

Když léto nenávratně končí a nenápadně se přehupuje do typických podzimních dnů, poznáte to. Více prší, je chladněji, ranní teploty jsou o mnoho nižší než ty odpolední, slunce je méně, větru více. Počasí v řadě lidí vyvolává depresivní stavy a negativní vliv nemá jen na naši psychiku, ale přímo i na naše zdraví a na naši imunitu. Teplotní výkyvy mohou totiž být pro organismus velmi náročné a je pro něj těžké vyrovnávat se s nimi.

Máte-li pocit, že na podzim jsme často nemocní proto, že ve vzduchu i mezi lidmi koluje spoustu viróz a chřipka, či proto, že zkrátka někde prochladneme kvůli nedostatečnému oblékání, nemáte tak úplně pravdu. Často totiž onemocníme zdánlivě bez příčiny. A na vině může být právě prudké a nečekané střídání teplot, počasí, tlaku vzduchu a tak dále. Zkrátka podzim je pro naši imunitu velkou zkouškou a málokdo z ní vyjde jako vítěz. Přesto můžete zvítězit a neonemocnět. Stačí jen vědět, jak na to.

Česnek klidně i 4x týdně

Kdo si chce udržet zdraví, ten často zkouší konzumovat různé vitaminy a preparáty z lékáren. Někdo vsází na čaj s medem, bylinkové čaje, kombinaci zázvoru s citronem či na cibuli. Zaručených babských rad, jak si posílit imunitu a udržet pevné zdraví, je nespočet. Ale mezi nejosvědčenější způsob zřejmě patří česnek. Ten je považován za velmi účinné přírodní antibiotikum, což ovšem neznamená, že bychom ho měli užívat až v případě onemocnění. Měl by se jíst preventivně, a to nejlépe v syrovém stavu. Pokud si dáte čtyřikrát týdně stroužek česneku, máte zdraví téměř zaručené. Proč? Protože v něm je asi čtyři sta léčivých látek, plus vitaminy a minerály. A pokud si nedokážete představit chroupat ho jen tak, nakrájejte si ho na plátky a poklaďte jimi krajíc chleba namazaný máslem a posolený.

Smoothie a pohyb

Pokud chcete mít jistotu skutečně pevného zdraví, neopomínejte v podzimním období ovoce a zeleninu. Pokud se vám příčí jíst tyto potraviny několikrát denně, můžete si je dávat ve formě poctivého smoothie, které si můžete připravit pokaždé trochu jinak a vždy si na něm pochutnat – třeba i ve spěchu cestou do práce.

A v neposlední řadě nezapomínejte na pravidelný pohyb. Protože i když se vám třeba nechce, jen lidé v dobré kondici si dokážou zachovat pevné zdraví a lépe se poperou s různými nákazami a virózami.