Jaterní dieta lidem nechutná, pomáhá ale dát játra do pořádku

Játra jsou velmi důležitým a přitom často přetěžovaným orgánem. Nepomáhá jim nezdravý životní styl, alkohol, ale ani smažená jídla nebo polotovary se spoustou konzervantů nebo chemických ochucovadel. Pravidelné čištění jater by mělo být samozřejmé pro každého z nás. A jaterní dietu není nutné držet pouze při potížích nebo při těžkém onemocnění jater. Při této dietě nejde o snížení hmotnosti, ale o to dát játra zase do pořádku a ulevit jim. Vhodné je dodržovat ji alespoň jednou ročně. Jak tedy ulehčit játrům a jaké potraviny během jaterní diety jíst?

Filtr pro lidské tělo

Játra jsou největším orgánem, který se v dutině břišní nachází. Mají velmi důležitou a zásadní detoxikační funkci. Jsou vlastně takovým filtrem lidského těla - ukládají v sobě všechny důležité látky a zároveň odbourávají látky toxické. Proto je nesmírně důležité udržovat játra v dobré kondici.

Bohužel nadměrná konzumace tučných jídel, alkoholu nebo léků je pro ně doslova zničující. Játra kromě toho může zcela odvařit mononukleóza nebo žloutenka. A právě pro prodělaných nemocech nebo při větších obtížích lékaři nasazují pacientům jaterní dietu. Tu je ale vhodné držet pravidelně, i když vás játra nezlobí.

Detoxikace jater

Játra je potřeba občas čistit a důležitá je také prevence – člověk by se měl vždy snažit vyvarovat nadměrnému pití a užívání léků. Jaterní dieta není ale žádná krátkodobá, při potížích ji lékaři obvykle nasazují i na půl roku či rok. Pokud si ale chcete udělat jen ve svém organismu pořádek, postačí, když ji budete dodržovat každý rok několik týdnů.

Milovníci pečiva zapláčou

Při jaterní dietě je stoprocentně nutné seknout s alkoholem a zbytečně neužívat léky. Co se týče jídla, není to bohužel žádná "hitparáda". Koření a bylinky se musí používat zásadně ty neostré, dochucovat jídlo si nemůžete ani pomocí cibule nebo česneku a i sůl se omezuje na naprosté minimum.

Zcela zapovězené jsou při této dietě tučné a smažené pokrmy. Jíst se smí třeba i jen nízkotučné mléčné výrobky, tuk se omezuje na minimum. Konzumovat se nesmí ani čerstvé pečivo, vhodné je pouze pečivo několik dní staré.

Při jaterní dietě je povoleno pouze libové maso, lehké bramborové a tvarohové těsto a výrobky z nich. K tomu si vychutnáte hodně ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, luštěnin a dalších potravin s vyšším obsahem vlákniny.

Na pročištění jater se z bylin doporučuje užívat pravidelně ostropestřec. Jaterní dieta sice moc chutná není, za to ale pomáhá.