Fotky na sociálních sítích při hubnutí: pozor na anorexii

Kdo vlastní účet na sociálních sítích, toho jistě nemohl minout aspoň jeden profil nějakého člověka, který si libuje ve focení jídla. Většinou to vypadá neskutečně chutně a lákavě, navíc jsou fotky velmi často upravené, takže se člověku pak doslova sbíhají sliny. Ale možná je to jen naprostý klam. Spousta lidí (zejména mladých dívek) sociální sítě používá jako klam ve své snaze zhubnout – a ta snaha je často tak urputná, že se dostanou až na hranu anorexie.

Asi byste řekli, že typickou anorektičku poznáte podle toho, že absolutně nic nejí a vypadá nezdravě hubeně. To jistě. Jenže většina anorektiček se snaží hubnout tajně, protože se svou postavou nejsou nikdy naprosto spokojené, stydí se za ni, a proto se snaží shodit další a další kila.

Jelikož by jejich okolí mohlo nesouhlasit a odrazovat je od toho, hledají různé cesty, jak své známé a příbuzné přesvědčit, že jsou naprosto v pořádku a nehubnou. V dnešní době jim v tom velmi pomáhají sociální sítě, kde je snadné zveřejňovat své fotky s rozličnými jídly a tvářit se, jak jsou z nich nadšené. Nikoho nenapadne, že z nich neochutnají ani sousto.

Pro-ana blogy

Právě sociální sítě a fotky na nich jsou až moderní nástroj anorektiček. K tomu i žen, které se snaží ukazovat se ve společnosti úchvatných pochutin, ale přitom chtějí být hubené jako tyčky. Ještě před rozkvětem sociálních sítí se tyto ženy a dívky (a samozřejmě občas i muži) sdružovaly kolem speciálně zaměřených blogů, které se nazývají pro-ana blogy. Na těch si radily, jak nejlépe a co nejrychleji zhubnout, čemu se vyhnout, co jíst a nejíst. Velmi podstatnou součástí těchto blogů byly (a stále ještě jsou) zejména striktně dietní jídelníčky, kalorické tabulky a také fotky dokonale - nebo spíš až přehnaně - štíhlých žen. A kolem takových blogů se tvořily a tvoří komunity, které se ve své snaze zhubnout podporují a radí si. Jejich rady přitom většinou nepatří mezi ty, které by vám udělili i experti na hubnutí a zdravý životní styl.

Nebuďte slepí

Pokud ve svém okolí máte někoho, koho s nadšením sledujete na Facebooku, Instagramu či jiné sociální síti, chválíte mu jeho postavu i fotky a tiše mu závidíte, zamyslete se nad tím, jestli to není jen maska. Jestli to už daný člověk nepřehání. Pro ty, kteří hubnou "tajně" a nemohou s tím přestat, je totiž jedinou spásou, pokud si jejich nezdravé snahy všimne někdo z jejich okolí a vrátí je na správnou cestu.