Vitamin A chrání zdraví sliznic proti virům a pomáhá nám dobře vidět

Díky vitamínu A dobře vidíme a můžeme rozeznávat barvy. Kromě toho je důležitý i pro podporu růstu, ovlivňuje správný vývoj buněk u sliznic, má vliv na stav pokožky a posiluje také krvetvorbu a imunitu. Pozor si dejte na jeho nedostatek, ale i na předávkování kvůli potravinovým doplňkům.

Tuky jsou potřeba

Vitamín A je dobře rozpustný v tucích, jeho provitamínem je pak betakaroten, ze kterého se pak v těle vytváří právě vitamín A. Betakaroten se přirozeně vyskytuje v zelené a žlutooranžové zelenině – nejznámějším zdrojem betakaroténu je bezesporu mrkev, kterou si vybavíme jako první. 

Tělo potřebuje k přeměně betakaroténu na vitamín A rostlinné tuky, proto je vhodné konzumovat potraviny s jeho obsahem současně s kvalitními rostlinnými tuky. Jedině tak bude schopno naše tělo tyto prospěšné vitamíny vstřebat a využít.

Zvířata z volného chovu i barevné ovoce a zelenina

Vitamín A se vyskytuje ve větším množství v živočišných potravinách. Velké množství tohoto vitamínu obsahují játra, vejce nebo mléčné výrobky. Ideálně od zvířat chovaných ve volném chovu s dostatkem přírodní stravy a slunce.

Tělu mnohdy stačí, když má alespoň dostatek provitamínů – tedy karotenoidů. Ty najdeme v barevném ovoci a zelenině – nejčastěji pak v mrkvi, petrželi, rajčatech, meruňkách nebo ve špenátu. Ale i v zelí nebo melounech. Karotenoidy jsou velmi silnými antioxidanty a ochraňují lidské buňky před oxidačním stresem a škodlivými vlivy prostředí.

Pozor na nedostatek i předávkování

Lidé, kteří jsou líní nakupovat čerstvé ovoce a zeleninu nebo si připravovat vejce či maso, aby tak konzumovali vitamíny v jejich přirozené podobě, často sahají po doplňcích stravy. Takové užívání může na první pohled vypadat o dost pohodlněji. Ovšem u vitamínu A se mějte na pozoru - nebývá to časté, ale můžete se jím kvůli doplňkům stravy i předávkovat. Oproti tomu z přirozené stravy předávkování téměř nehrozí.

V případě předávkování se vitamín A ukládá v játrech a může dojít k takovým projevům jako je apatie, nevolnost a zvracení, padání vlasů, suchá kůže, poruchy vidění, krvácení a bolesti kloubů.

Předávkování vitamínem A je možné také v případě, kdy si dopřáváte játra častěji – na toto by si měly dát pozor zejména těhotné ženy. Užívání vitamínu A jako doplňků stravy by se pak měli vyhýbat i kuřáci, alkoholici nebo osoby trpící na onemocnění ledvin či jater. Vitamín A pak v některých případech může ovlivňovat účinky jiných léků – pokud užíváte hormonální antikoncepci, antibiotika, léky na snížení cholesterolu či léky na játra, mějte se na pozoru.

Nedostatek vitamínu A může způsobit zhoršené vidění - šeroslepost nebo vyšší citlivost až bolest očí při přechodu ze tmy na světlo. Oči jsou také náchylnější k zánětu očních spojivek a může dojít k poškození oční sítnice. Nedostatek vitamínu A má také vliv na snížení imunity, a tedy i vyšší riziko různých zánětů. Co je důležité i teď - v období viróz a chřipek - je vliv vitamínu A na stav sliznic. Při jeho nedostatku totiž může dojít k poruše sliznic, které tak snadno vysychají a tělo není tolik odolné proti virům.