Potřebujete něco na zahřátí? Zkuste čaj - i ten houbový

Zatímco přes léto si řada z nás k pití dává spíš obyčejnou kohoutkovou vodu či minerálky, zima nás svými pošmournými, mrazivými dny svádí spíš k pití teplých nápojů. Hodině z nás si dopřává čaje. Obchody jim většinou věnují celý regál, takže je skutečně z čeho vybírat. Pokud patříte mezi milovníky čajů, vybírejte hlavně ty, které dají něco přínosnému i vašemu tělu.

Čaj si většinou užíváme skoro všemi smysly. Už jen pohled na to, jak zaléváme sítko se sypaným čajem nebo sáček čaje vroucí vodou, nás dokáže uklidnit. Vůně linoucí se z čerstvě uvařeného šálku čaje na nás působí až magicky a zahání všechny dosavadní starosti. Stačí jeden lok a jsme jako v nebi. Cítíme, jak nám teplo z hrdla klesá až do žaludku a příjemně nás prohřívá. Kdo by takové chvíle klidu s šálkem čaje nemiloval? Ostatně, Britové by nám o tom mohli vyprávět.

Čaj pro zdraví

Spousta lidí si vaří ovocné čaje, protože milují jejich kyselkavou vůni a chuť, která je pokaždé trochu jiná. Další zase sází na neutrální chuť zelených čajů a další zase milují klasickou chuť silného černého čaje.

Někdo dává přednost čajům v sáčcích, jiní sáhnou spíš po sypaném čaji. Někdo sladí cukrem, jiný medem, někomu stačí neslazené. Je to ale náš osobní rituál, který dokáže potěšit. Jenže čaj tu rozhodně není jen pro povzbuzení ducha – může mít také velmi pozitivní účinky na naše zdraví. Stačí jen vědět, po kterém druhu sáhnout.

Černá a zelená klasika

Ovocné čaje nám sice chutnají a voní, ale až tolik přínosné pro nás po zdravotní stránce nejsou. Zato kdo holduje zelenému čaji, ten se může cítit svěžeji a spokojeněji. Je v něm totiž mnoho antioxidantů, které kladně působí na náš organismus i zažívání. Pomáhá snižovat krevní tlak i hladinu cholesterolu a ještě podporuje hubnutí. Spolu s černým čajem obsahuje také kofein, který nám dokáže dodat energii a snižuje chuť k jídlu.

Houbové čaje

I když v čajovnách jsou k dostání ještě další nespočetné druhy čajů, včetně bylinných, v poslední době se doporučují k pití i houbové čaje. Jedná se o odvary z různých druhů hub, které nám dopřejí nezvyklý chuťový zážitek. Navíc mají protizánětlivé účinky, dokážou pomoci snižovat hladinu cukru v krvi, obsahují antioxidanty a podporují imunitu.