Ty nejlepší články rovnou do mailu

Máte rádi zeleninové chipsy z obchodu? Víme, proč jsou nezdravé

Mnoho lidí si kupuje zeleninové chipsy už jen kvůli tomu, že nápis "zeleninové" na obalu evokuje něco zdravého. V případě zeleninových chipsů tomu ale tak není. Zjistěte s námi, co je na zeleninových plátcích tak špatného, pokud jsou prodávané právě jako chipsy.


Ochutnali jste někdy zeleninové chipsy? Často jsou označeny velkým nápisem "Zeleninové" a často bývá vyobrazena zelenina, ze které jsou. Při pohledu na samotný obal tak evokují dojem, že když si je koupíte a sníte místo obyčejných bramborových lupínků, uděláte pro své zdraví něco dobrého. S tím bychom souhlasili v případě, že by je výrobci nepřipravovali tak, jak je uvedeno ve složení.

Palmový olej

Zaklínadlem, proč jsou zeleninové chipsy stejně nezdravé jako bramborové, je právě tento olej. Výrobci ho používají kvůli jeho delší trvanlivosti a odolnosti vůči přesmažení nebo přepálení. Chipsy tak lépe chutnají a mají delší trvanlivost (olej tak rychle nežlukne). Na druhou stranu jsou tyto pro výrobce pozitivní vlastnosti oleje vyváženy negativy pro nás, kteří potraviny připravené na takovém oleji konzumujeme.

Co je na něm tak špatného? Palmový olej obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin (tedy těch nezdravých). Ty jsou spojovány se vznikem aterosklerózy a jejich velké množství přispívá k tvorbě "zlého" LDL cholesterolu v krvi. Výrobci tak uspoří, ale ne naše zdraví. Kdyby takové chipsy byly smažené na řepkovém oleji, případně pečené v troubě, bylo by to pro naše zdraví mnohem lepší.

Bílkoviny - sacharidy - tuky

Poměr těchto tří základních výživových skupin je u zeleninových a bramborových lupínků následující:

na 100 gramů

Zeleninové chipsy

Tretter's řepa a celer

Bramborové chipsy

Bohemia Chips Paprika

Energetická hodnota (kcal) 521,5 536
Tuky (g) 38,87 35
Z toho nasycené mastné kyseliny (g) 18,7 11
Sacharidy (g) 23,54 48
Z toho cukry (g) 20,5 2
Bílkoviny (g) 6,58 5,8
Vláknina (g) 25,59 4
Sodík (g) 1,46 0,7

Z tabulky je patrné, že energetická hodnota je u obou druhů lupínků přibližně stejná. Nevýhoda zeleninových je právě ve vyšším procentu tuků a obzvláště těch nasycených. Nesporná výhoda naopak ve vysokém obsahu vlákniny, která pomáhá zasytit organismus na delší dobu.

Až příště automaticky v obchodě budete sahat po zeleninových chipsech, vzpomeňte si na nás a alespoň zkontrolujte, na jakém oleji jsou připravovány. Ideální by pro vás bylo zahnat chuť na lupínky doma připravovanými chipsy, na které jsme vám přinesli recept.


Tyto články vás také zajímají:

Co vy na to?