Ty nejlepší články rovnou do mailu

Ohrožuje nás salmonela opravdu více v létě než v zimě?

Zdravé jídlo a čerstvé suroviny. To prostě pasuje k sobě, zejména teď, v letním období, kdy o sebe všichni tak nějak dbají více než jindy. Tedy pasuje to k sobě až do té doby, než se dočteme, že v létě nám salmonela hrozí více. Jak to ale je ve skutečnosti? Opravdu je léto pro salmonelu něčím víc rizikové.

Příznaky salmonelózy

Nejprve shrneme, co je to salmonelóza nebo-li salmonela. Je to průjmové onemocnění, které způsobuje bakterie rodu Salmonela. Ta se dostává do těla ústy a po uplynutí inkubační doby (obvykle cca 6 - 8 hodin, ale může být až 48 hodin) začne dělat neplechu. Tělo se pak brání a snaží se z těla bakterii vyloučit. Onemocnění je tak provázeno křečemi v břiše, pocity na zvracení, prudkými průjmy i horečkou. Obvykle odezní během jednoho až několika dnů.

Rizikem u salmonely je zejména dehydratace. Z těla se najednou dostává obrovské množství tekutin a je potřeba tak dodávat je zpět. Stejně tak minerály a živiny, které tělo ztrácí ve velkém. Pokud přetrvávají příznaky onemocnění salmonelózou déle, je také organismus velmi oslabený a je potřeba mu dodávat živiny, které potřebuje pro další boj s nemocí.

Rizikové je také při kontaktu s člověkem nakaženým salmonelózou nedodržování hygienických pravidel. 

Odkud se salmonelóza bere

Nosičem salmonely může být buď člověk nebo zvíře. Bakterie salmonely se obvykle přenáší výkaly. V potravinářství je tak velmi důležitá hygiena a dodržování zásad zpracování surovin. 

V souvislosti se salmonelózou se často zmiňují vejce. Pokud se totiž při sbírání nedostatečně očistí, může na skořápce bakterie salmonely ulpět. Poté stačí takové vejce jednou rukou vzít a zpracovat a tou samou rukou se pak dotknout třeba příboru nebo sklenic. Bakterie salmonely se poté snadno dostane do našeho těla. Ochranou v takovém případě může být jednoduchý postup - umývání si rukou ihned po rozklepnutí vajec a uklizení skořápek.

V létě se také často griluje. Právě syrové maso je také možným zdrojem nákazy salmonelózou. A vezměte si, že při přípravě domácího grilování nakládáte maso do marinády jednou rukou a poté tou samou rukou třeba začnete připravovat salát. Bakterie se tak velmi snadno přenese i tam, kde byste jí nečekali. 

V létě také létají mouchy. Stačí pak, když taková moucha usedne na výkal zvířete, který obsahuje bakterii Salmonela a poté přeletí a projde se po jiné potravině, kterou pak máte v plánu jíst...

Salmonelózou jsou také ohroženy v létě více děti. Zejména na táborech nebo pobytech v přírodě, kde právě děti zapomínají často dodržovat hygienické návyky a jsou v kontaktu s přírodou i zvířaty. K přenosu bakterie pak stačí jen málo.

Prevence salmonelózy

Tepelná úprava je nejvíce zmiňovaným způsobem prevence proti salmonelóze. A to z jednoho zásadního důvodu. Bakterie salmonely je velmi odolná - přežije mráz, ale také vyšší teploty. A to až 70 stupňů Celsia. Právě proto je důležité "rizikové" potraviny jako je maso nebo vejce důkladně tepelně upravit. Pokud možno, místo krvavého steaku si radši dopřejte ten propečený a místo míchaných vajec si dejte ta vařená natvrdo.

Dalším způsobem prevence je také v kuchyni používat selský rozum a nepoužívat např. jednu vidličku na syrové i upravené maso.

Posledním a velmi důležitým způsobem prevence je pak dodržování zásad hygieny - poté, co přijdete do styku se syrovým masem nebo vejci, si důkladně umyjte ruce. Stejně tak omývejte i nádobí nebo prkénko, které jste při zpracování syrových potravin používali.


Tyto články vás také zaujaly:

Co vy na to?