Ty nejlepší články rovnou do mailu

Jaký je rozdíl mezi obyčejným a premium pudingem?

Zaujalo vás někdy balení pudingu označeného jako "PREMIUM"? Nejen obal vypadá dobře, dokonce i cena značí, že právě tento puding nebude jen tak obyčejný. Je tomu ale opravdu tak? Je vůbec mezi pudingy kromě ceny nějaký rozdíl?

Nabídka různých pudingů je v obchodech velmi široká. Základem samotného pudingu je kukuřičný škrob, díky kterému po smíchání s mlékem a zahřátí puding získává svou typickou konzistenci. Základem všech pudingu kukuřičný škrob opravdu je. Proto nás zarazilo, že cena mezi nejlevnějším a nejdražším pudingem se v obchodech liší až o 10 Kč. Zajímalo nás, v čem je dražší puding označený jako "Premium" lepší a jestli tato lepší kvalita odpovídá rozdílu desetikoruny.

Obyčejný čokoládový puding

Klasický puding, jak ho známe odmala. Klasické papírové balení s typickou fotkou pudingu. Cena 40 g balení se pohybuje kolem 3 - 5 Kč a když přidáme dvě lžíce cukru a půl litru mléka, pochutnáme si za pár korun. 

Složení tohoto "levnějšího" pudingu zní: kukuřičný škrob, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku (9,9%), jedlá sůl. Tedy nic složitého, ale ani nic zdravého a v tomto množství ani škodlivého.

Premium puding hořká čokoláda

Za bezmála 15 korun dostaneme lépe vypadající 52 g balení s hezčí fotkou pudingu a velkým zvýrazněným nápisem "30% kakao". Chuťově je tento puding díky vyššímu obsahu kakaového prášku "překvapivě" čokoládovější a barevně tmavší. Žádný zásadní rozdíl ale nečekejte.

Složení: kukuřičný škrob, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku (30%), hořká čokoláda (3,6%; cukr, kakao, kakaové máslo), E322 - lecitiny, jedlá sůl

Upřímně - cenový rozdíl není způsoben zásadním rozdílem ve složení. Počítejte s námi. Celé balení prémium pudingu má 52 gramů. Z toho je 30%, tedy 15,6 g, kakový prášek. V obchodě seženete 100 gramů kakaového prášku za cenu 20 Kč, výrobce bude stát mnohem méně - zmíněných 100 g odhadem 10 Kč. 15,6 g kakaového prášku pak výrobce vyjde na 1,56 Kč.

Čokolády je v balení 3,6%, tedy 1,9 g. Nepředpokládáme, že by výrobce dával do pudingu některou z luxusních čokolád, proto odhadujeme cenu hořké čokolády pro výrobu pudingu opět na 10 Kč za 100 gramů. Na jedno balení tak potřebuje výrobce navíc 0,2 Kč.

Porovnání cen

V levnějším pudingu je 9,9% kakaa, v dražším pak 30% kakaa a 3,6% hořké čokolády. Kdyby měla obě balení pudingů shodně 52 gramů, dostáváme jednoduchý výpočtem cenový rozdíl 1,26 Kč. I když je levnější puding v menším balení, rozhodně nedosahují náklady na výrobu rozdílu 10 Kč.

Při výběru pudingu proto nedejte jen na krásný obal a nápisy na něm. Naopak. Čtěte složení a zjistěte, co opravdu je mezi pudingy rozdílného. Nenechte se oklamat.

Tip pro vás: kupte levnější puding a přimíchejte do něj jednu polévkovou lžíci kakaového prášku. Uvidíte, že dobré chuti se dá snadno dosáhnout i levnější cestou než kupovat krásně balený puding.


Tyto články vás také zaujaly:

Co vy na to?