Ty nejlepší články rovnou do mailu

Které koření vám pomůže s hubnutím

Pokud hubnete, základem je samozřejmě zdravý jídelníček. Ne každý ale ví, že s hubnutím mohou pomoci i některá koření. Právě některá koření nejen dodají jídlu chuť, ale obsahují také látky, které podpoří samotný proces hubnutí. Víte, která koření to jsou?

Kmín římský

Každý, kdo vaří nebo si vychutnává jídlo, zná kmín. Málokdo ale zná kmín římský, tedy koření s podobným jménem, ale úplně jinou chutí. Od toho "našeho" kmínu se liší na první pohled barvou - je o torchu světlejší - a velikostí - je drobnější než kmín. A do třetice, kmín římský má jinou chuť, ostřejší, víc hořkou a pronikavou.

V souvislosti s hubnutím se o kmínu římském mluví pozitivně ve vícero studiích. Jednak studie prokázaly, že kmín římský podporuje snižování hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi, ale také se ukázalo, že toto koření blahodárně působí na snižování množství tělesného tuku.

Rozmarýn

Rozmarýn je i u nás dobře známý jako koření. Ve světě je také oblíbený jako bylina, která dokáže pomoci při léčbě zažívacích obtíží. Právě tím, že podporuje trávení a má blahodárné účinky na trávicí soustavu, pomáhá i při hubnutí. A nejen tím! Rozmarýn má také díky obsahu důležitých látek (jako např. kyselina karnosolová, velké množství flavonoidů s antioxidačními účinky a další), které mají pozitivní vliv na naše zdraví - např. chrání játra, funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění nebo se třeba podílí na prevenci či léčbě astmatu.

Hořčičné semínko

Málokdo by řekl, že i hořčičné semínko má blahodárné účinky při hubnutí. A přitom je skutečně má. A to nejen díky nízké kalorické hodnotě, ale také díky tomu, že podporuje rychlost metabolismu. Výzkumy ukázaly, že lidé, kteří konzumovali cca 30 gramů hořčičného semínka spolu s jídlem, spalovali po další čtyři hodině energii více, než ti, co konzumovali to samé jídlo bez hořčičných semínek.

V obchodě proto najděte i celozrnnou hořčici nebo hořčičná semínka a používejte je častěji k dochucení jídel.

Co vy, které koření používáte jako to "hubnoucí"?

Co vy na to?

Používám všechny tři druhy koření, jednak římský kmín používám na pečení domácího chleba hořčičné semínko používám na výrobu domácí hořčice, jemné, hrubozrnné i kremžské a rozmarýnu na pečení a dušení mas. No a ke všemu denně 10 km pěšky do krámu a zpět. Když je hezky přes les, a když je sychravo po silnici. A když rostou houby mám zase co jíst a když ne, tak špinavé boty.

Od Jarda z Bohů v Neděle 18. Říjen 2015 23:17 IP adresa zaznamenána