Recept na výborný domácí kečup

Co potřebujeme?

  • 1,5 kg rajčat
  • 3 středně velké cibule
  • 1/4 kg kapie
  • 3 jablka
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce soli
  • 150 ml octa
  • 1 lžičku mletého zázvoru
  • 2 lžíce sladké papriky pro barvu
  • stroužek česneku
  • 10 ks hřebíčků
  • 3 bobkové listy

Jak na to?

 

Rajčata omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Ve větším hrnci je pak promačkáme rukama. Pak už je jen osolíme a vaříme do jejich změknutí. Takto uvařená rajčata propasírujeme přes sítko.

K nim do hrnce přidáme na drobno nakrájenou cibuli, papriku a jablko a přivedeme k varu. Jakmile kečupová směs vře, přidáme mletý zázvor, papriku, na drobno nakrájený česnek, cukr a 100 ml octu. K tomu v sítku (ať později nemusíme lovit) přidáme hřebíček a bobkové listy. Vše vaříme do změknutí veškerých přísad.

Pak vyndáme sítko s kořením a tyčovým mixérem rozmíxujeme úplně dohladka. Případně ještě chvíli povaříme, aby kečup byl hustší. Pak už jen pomocí soli, cukru a octu dochutíme přesně podle sebe.

Domácí kečup pak nalijeme do sklenic. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme do druhého dne vychladnout. 

Nechte si chutnat.