Ty nejlepší články rovnou do mailu

Recept: bylinkové grilované kuře

Grilovací sezona je v plném proudu a lidé utrácejí spousty peněz za nakládané masa. Ty však mají jeden zásadní problém, nevíte nic o jejich kvalitě. Médii proběhlo už spousty informací o zkaženém mase, ale toho se snad už bát nemusíme. Horší je to ale s marinádou, často obsahují soli, které z masa vytahují vodu a tím z něj udělají tuhou podešev. Vyzkoušejte naši marinádu a nechte chuť masa opravdu vyniknout.

Co budeme potřebovat?

  • celé kuře
  • olej
  • šalvěj
  • rozmarýn
  • česnek
  • celý pepř

Jak na to?

Celé kuře rozporcujeme tak, že nejprve oddělíme stehna a vyřízneme prsa i s křídly. Z křídel odřežeme horní část a paličku necháme u prsa. Stehna částečně vykostíme, odřežeme jen spodní část a u horní části stehno rozřízneme, aby byla kost odhalená a marináda se dostala do masa. Důležité je nechat na kuřeti kůži, ta zabrání vysušení a tuk předá do masa šťávu, která přenese i chuť. 

Bylinky a pepř dáme do hmoždíře a přidáme trošku oleje. Rozetřeme a ke konci přidáme ještě strouček česneku. Pro snadnější rozetření jej můžeme rozmačkat v lisu na česnek. Až máme z bylinek pastu, přidáme ještě olej, aby směsi bylo dost na celé kuře a potřeme jím maso z obou stran. Podstatné je nepřidávat žádnou sůl, která by vytáhla vodu. Oproti tomu je olej nezbytný, působí jako křehčidlo a  maso udělá lepší.

Oleželé maso, ideálně přes noc, ale minimálně tři hodiny, před grilováním necháme ohřát na pokojovou teplotu. Teď už jen zbývá položit na rozpálený gril a dobrou chuť.

 

Co vy na to?