Glukózo-fruktózový sirup je všude. Co způsobuje?

V principu jsou obě tyto složky dost podobné, obě se totiž skládají z glukózy a fruktózy. Jenže cukr má v sobě mnohem menší podíl fruktózy. Ta je v sirupu obsažena v mnohonásobně větším množství, což znamená, že když se nám dostane do těla, začne se z téměř poloviny přeměňovat na tuk. Kromě toho tato látka neumí vydat potřebný stimul mozku, že už máme dost, a tak se ládujeme nezdravotami dál a dál. A přitom pak máme zase brzy hlad.

Sirup, kam se podíváš

Potraviny obsahující glukózo-fruktózový sirup našemu zdraví tedy vůbec neprospívají a tloustne se po nich mnohem rychleji než po podobných výrobcích, které v sobě mají obyčejný řepný cukr. Přitom glukózo-fruktózový sirup je opravdu skoro všude, kam se podíváte – v kečupech, hořčicích, šunkách, sušenkách, pečivu, limonádách či džusech nebo v polevách. A tak dále, seznam je téměř nekonečný. Takže jeho konzumaci se v podstatě nemůžeme vyhnout a ničíme si zdraví i postavu, aniž bychom o tom často měli tušení.

Hrozba pro srdce

Přitom tloustnutí je to nejmenší, co nás může po zvýšené konzumaci glukózo-fruktózového sirupu potkat. V našem těle se totiž přeměňuje mimo jiné na takzvané triglyceridy, které způsobují vznik cholesterolu, jímž se pak ucpávají tepny a vznikají tím různé nemoci srdce. Takže výsledek je úplně stejný, jako kdybychom se cpali tučnými, mastnými pokrmy. Řešení je přitom jen jediné – pořádně si číst etikety výrobků, které kupujeme, a hlídat, co jíme nebo co dáváme svým dětem.