Nejrychlejší cesta k dokonalému zadku je po schodech

Ustavičné sezení našemu pozadí moc neprospívá a co si budeme nalhávat, cvičit zadek je vážně někdy otrava. Přitom právě na zadek se spousta protějšků kouká nejvíce. Pokud chcete získat ten správný zadeček do plavek, nemusíte nutně do posilovny.

Dá se zhubnout zadek?

Pokud patříte mezi tu část populace, která má zkrátka pozadí trošku větší, nemáme hned z úvodu dobrou zprávu. Zrovna v téhle části jde totiž převážně o genetiku. Rozhodně netvrdíme, že se shodit nedá. Ale obyčejně to bude až to poslední část, kde začnete hubnout. Současně, pokud máte postavu typ hruška, nikdy nedosáhnete malého obvodu.

Ta lepší informace ale je, že podle průzkumů je podstatnější tvar zadku, než jeho velikost. Zde už výmluvy na genetiku nezaberou, protože každý sval, včetně tohoto jde vytvarovat a zpevnit. Cesta ale nebývá nejsnadnější.

Jak cvičit zadek?

Pokud se na toto téma zeptáte jakéhokoli trenéra, první co vám odpoví budou dřepy. Rozhodně s ním musíme souhlasit, ale pouze pokud už jste pokročilí. Správné provedení dřepu je totiž jeden z nejsložitějších cviků vůbec. A bez pořádně zpevněného jádra těla jej zkrátka dobře neprovedete. Naštěstí máte k dispozici alternativu, která je zdarma a podobně účinná. Stejně jako jiné cviky s vlastní váhou.

Schody jsou všude kolem nás, ale samozřejmě většina z nás sáhne po dostupnějším výtahu. Přitom právě schody jsou nejúčinnějším domácím fitness nástrojem na dokonalý zadek. Při cestě do schodů se nejen napínají ty správné svaly, ale zároveň se zvýší tepová frekvence. Takže rovnou začínáme spalovat tuky. Opět zde ale platí, že je základem správné provedení.

Jak tedy na to? Nejdůležitější je, že po schodech nelezeme, ale chodíme. Projděte se párkrát po rovině a při tom sledujte jak držíte tělo. Přesně v tomto úhlu musí tělo zůstat i při chůzi do schodů. Celá horní polovina trupu je vzpřímená. Lopatky tlačíme dozadu a k sobě. Hlava by měla být v prodloužení těla a směřovat vzhůru. Ideální je dívat se dopředu, maximálně mírně dolů - samozřejmě je třeba sledovat schody, ale s trochou cviku to zvládnete.

Hotovo, tohle vám bude stačit. Ale nemyslete si, že vyjdete jedno patro a máte hotovo. Schody jsou trénink jako každý jiný. Takže buď je zařaďte do klasického cvičení, nebo samotné. V takovém případě se ale připravte na to, že po schodech budete chodit alespoň 20 minut. Ideální je půl hodiny a nezapomeňte na protažení před samotným tréninkem.