Sladké nápoje při hubnutí: ano nebo ne?

Rovnou si můžeme říct, že nejlepším a nejpřirozenějším nápojem pro naše tělo je voda. Ideální je ta čistá, neperlivá, klidně i z vodovodu, kombinovat ji v omezeném množství můžeme i s různými minerálkami. Ale jak je to s různými ovocnými nápoji, limonádami a džusy?

Všichni asi tušíme, že slazené limonády nejsou to pravé ořechové, co bychom měli celé dny pít.

Když si výjimečně dáte pro chuť malou skleničku, nic moc to s vámi neudělá. Ale pokud vypijete dva litry denně, stoprocentně se to odrazí na vaší postavě. Tyhle limonády se totiž skládají hlavně z vody, velkého množství cukru a oxidu uhličitého a nic dobrého našemu tělu nepřinášejí. Jinak je tomu s džusy, ale ani ty nesmíme pít po litrech.

Stoprocentní šťáva

Většinou jsme zvyklí říkat všem těmto nápojům džus, ale není to správný název. Dělí se totiž na dva hlavní druhy a snadno je můžeme rozkódovat podle nápisů na jejich obalech. Tím prvním, vhodnějším, je stoprocentní šťáva. Jedná se o šťávu z různých druhů ovoce, ale někdy i zeleniny, která by v sobě měla obsahovat všechny vitaminy, minerály a další důležité látky, které najdeme také v daném ovoci. Tím pádem je pro naše tělo velmi vhodná. Ale uvědomme si, že pokud vypijeme litr stoprocentní šťávy, není to jako bychom snědli například kilo téhož ovoce. Vždyť kolik šťávy vymačkáte například z jednoho pomeranče? Jsme v podstatě předávkovaní, takže ideální je sklenka denně, víc určitě ne.

Dejte si nektar

O něco ošizenější než ovocná šťáva je nektar. Tedy to, čemu říkáme džus. Ten rozhodně neobsahuje ovocný podíl 100 procent, je zředěný. Jak moc, to záleží na výrobci. Ale ovocný obsah nesmí nikdy klesnout pod 25 procent, jinak už nejde o nektar. Tento nápoj můžeme taktéž pít při dietě, ale opět jen opatrně a neměl by tvořit hlavní složku našeho pitného režimu. I nektar je totiž hodně ovocný a tedy i dost sladký. A i když cukry v něm obsažené jsou pořád lepší než ty z limonád, tak v našem těle působí podobně – dojde ke krátkodobému zvýšení hladiny cukru v krvi a našemu falešnému pocitu sytosti, který ale trvá jen krátce. Pokud tomu chcete předejít, odborníci doporučují dát si k džusu i jogurt, který jeho neblahému efektu zabrání.