Jak vést své děti k pohybu (a hýbat se přitom s nimi)

Již malé děti pohyb neznají

Učitelky ve školkách si často stěžují, že jejich svěřenci neumí při hrách na zahradě ani chytnout míč. Rozprchnou se a mnohdy se ho doslova bojí. Jak na to vyzrát? Sice jsme tvorové pohodlní, ale takové malé domácí cvičení denně nám udělá příjemnější den a děti naučí pohybu. Co s dítětem, kterému jsou dva roky? Máte malou předsíň? Ta bohatě stačí! Pusťte si hokejovou znělku a zahrajte si krátký hokejový zápas. Druhý den zatrubte na vuvuzelu a kopejte do balónu, s radostným výkřikem „góóól“! Další den vezměte nafukovací balón a chvíli si házejte nebo balón kutálejte. Když z aktivity vytvoříte radost, půjde vše samo. 

Jaká je role pohybových kroužků

Kroužky jsou skvělá věc. Dítě se naučí disciplíně, dochvilnosti i samostatnosti. Ale obyčejný denní pohyb mu to nahradit nemůže. Při kroužcích bývá často trénována pouze jedna jediná aktivita, stále dokola. Na celé tělo se však mnohdy zapomíná. Opět si zvolte vlastní cestu a zkuste denní pohyb zařadit do běžného dne. Pamatuji si, jak jsme s rodiči po paneláku dělali závody v běhání po schodech. Přejete si, aby mělo vaše dítě nějaké skutečné zážitky? Věnujte společný čas pohybu. 

Příjemný stereotyp

Zkuste zapátrat v paměti, co vám dělalo v dětství radost a bylo to spojeno s pohybem. Přejete si, aby vaše děti vzpomínaly na „zastávkový pokec“? Stačí, když nasednete na MHD, ujedete jednu zastávku a zpět se vrátíte pěšky. 

Je naprosto na vás, jakou formu pohybu zvolíte, hlavně udělejte první krok a zkuste svým dětem dát ten největší dárek – pravidelný společně trávený čas. 

Více článků o dětech: