Jste líní? Mohou za to vaši rodiče

Ze všech stran slýcháme, že se máme pravidelně hýbat, posilovat, dopřávat si kardiotrénink pro posílení svého srdce. Máme jíst zdravě, zbytečně nelenošit, cvičit máme ideálně neustále, třeba i v kanceláři nebo se protahovat ve škole. Jenže to se dobře čte, ještě lépe se to plánuje, ale mnoho z nás pak velmi rychle pohoří. Dietu držíme chvíli, u cvičení vydržíme týden či dva a pak to vzdáváme, používáme celé spektrum výmluv a slibujeme si, že příště už to určitě zvládneme. Ale nejspíš zase dopadneme stejně špatně. Proč? Protože jsme líní a svou lenost zkrátka nedokážeme nikdy zcela překonat a přilnout pohybu natolik, aby se stal nedílnou součástí našeho života, jíž budeme nade vše milovat. Vina ale neleží jen na nás, podle expertů za to mohou i naši rodiče.

Tyto články jsme pro vás také nachystali:

Je to výchovou

Není to otázka genů. Geneticky můžeme mít například určité předpoklady k nadváze, ale nikoliv k lenosti. Problém tkví v tom, jakým způsobem nás naši rodiče vychovávali a jak moc nás vedli k pohybu. A nejde o celé dětství, důležitých je zejména prvních šest let života. Pokud tyto roky děti stráví u televize, pouhým hraním si doma a aktivně se nevěnují žádnému sportu či častému pohybu, zakládá se u nich sklon k lenosti, který přetrvá až do dospělosti. Pokud naopak rodiče své ratolesti od brzkého věku vedou k pohybu, jezdí s nimi na kole, berou je na lyže, chodí s nimi plavat, chodí pravidelně na procházky nebo v nich jinak pěstují lásku k pohybu, v dětech tyto sklony přetrvají i nadále. 

Vina je i na nás

Ono by to bylo velmi snadné, svalit veškerou vinu na své rodiče – jsem líný, protože jste mě nedonutili hýbat se. Ale to by byla velmi ubohá výmluva. Nějaký vliv to na vás samozřejmě má, ale v dospělosti se každý dokáže rozhodovat sám za sebe, a kdo má pevnou vůli, ten se ke sportování a pravidelnému pohybu donutí. Možná ho nebude zbožňovat, ale lenost překoná. Je to ovšem určité poselství, jak se máte chovat ke svým vlastním potomkům, aby v budoucnu pohyb milovali a brali ho zcela za vlastní.