Šílené diety aneb jak hubly naše prababičky

Někdy byly ideálem krásy kypré ženské tvary, jindy se lidé zhlédli ve štíhlých pevných tělech, v dalších obdobích vládl ideál téměř anorektických dívek. A i když lidé svých snů mohli dosáhnout pouhou změnou stravovacích návyků, pohybem a zkrátka zdravým životním stylem (jak se to doporučuje ostatně i dnes), tak stejně jako v současnosti často saháme po různých podivných a někdy i nezdravých dietách, tak i v minulosti se lidé pokoušeli zhubnout různými podivnými způsoby, které měly být rychlé a efektivní, ale někdy i rizikové.

Tasemnice, ryby, jedy

Všichni víme, že tasemnice je velmi nebezpečným parazitem, který může žít v našich střevech a může mít až několik metrů na délku. Když se na ni nepřijde, tak naše tělo tak dlouho ochuzuje o minerály, vitaminy a další živiny, až nás nakonec může zabít. A přestože to věděli i naši předci, v jednu dobu se pokoušeli právě díky tasemnicím zhubnout. Člověk jednu spolkl ve formě zárodečné boubele, tasemnice začala v jeho útrobách růst a pohlcovala čím dál více živin z přijatého jídla. Dietář tím velmi rychle hubnul, a když byl se svou váhou spokojený, vzal si antiparazitikum, které tasemnici v ideálním případě zabilo a pak ji postupně vyloučil z těla. Jenže ne vždy se to povedlo.

Podobně šíleným hubnoucím způsobem bylo užívání jedů, zejména tabletek s obsahem arzeniku. Na shazování váhy sice fungovaly, ale nesmělo se to s jejich užíváním přehnat, protože hrozila otrava.

V jednu dobu se doporučovala také například octová dieta, tedy popíjení octa a konzumace brambor namočených v octu.

A k těm velmi bizarním dietám patřilo také polykání zlatých rybek, což prý mělo také zaručit zázračné a rychlé zhubnutí – jenže rybky v sobě měly různé parazity, kteří člověka také mohli dost potrápit.