Jak přežit Velikonoce a nepřibrat

Výhodou Velikonoc je především to, že oproti Vánocům netrvají tak dlouho. Pro většinu z nás jde o jeden víkend. Jenže nejspíš i kvůli tomu nad svou snahou zhubnout nebo pokusem udržet si váhu jen mávneme rukou a oddáme se tradičním dobrotám. Když jeden víkend hřešíme, tak to pak přece snadno napravíme, ne? To je sice pravda, ale i tak se dá během této krátké doby jedno nebo klidně dvě kila přibrat. A jejich shazování pak trvá mnohonásobně déle. Jak na to tedy jít chytře a přitom nemuset zůstat stranou hodování?

Čtěte také: Jaké jsou moravské velikonoční tradice

Zvolte zdravější varianty

V žádné domácnosti na Velikonoce nemůže chybět mazanec, beránek, barvená vajíčka, nádivka. Ale kromě toho si při setkávání s rodinou a přáteli dopřáváme pohodu u chlebíčků, chipsů, leckdo peče i nějaké druhy cukroví či perníčků, zkrátka cpeme se od rána do večera. Tomu se těžko odolává, pokud s ostatními sedíte u jednoho stolu. Pakliže jste na návštěvě, je jedinou radou střídmost – nepřejídejte se, ochutnejte od všeho jen trochu a myslete na to, že se přece nemusíte přeplácat, protože by vám pak stejně bylo jen těžko od žaludku.

Čtěte také: Jak odejít z obchodu jen s těmi potravinami, které jste opravdu chtěli

Pokud sami chystáte velikonoční pohoštění, zkuste to letos trochu jinak. Do mazance ani beránka tentokrát nepřidávejte pravé máslo, bílou mouku ani bílý cukr. Jde to samozřejmě také bez nich – zkuste sáhnout po tmavší mouce, třtinovém cukru, medu, stévii nebo nějakém sirupu, máslo nahraďte rostlinným tukem a zvolit můžete také kokosový olej. Přidat lze například ovesné vločky. Beránka nakonec nezdobte tučným krémem, nechte ho jen „přírodně“, případně na něj nalijte kvalitní hořkou čokoládu rozpuštěnou nad párou (nikoliv smíchanou s máslem).

Pozor na čokolády

Ať už máte malé koledníky doma nebo nakupujete pochoutky pro cizí, dívejte se vždy na složení čokoládových vajíček a figurek. Pokud chcete mít čisté svědomí, nedávejte dětem výrobky označené jako „kakaové pochoutky“, které se skládají v podstatě jen z tuku a cukru. Kupujte raději dražší, které v sobě skutečně mají čokoládu. Dětem je to jedno, ale vám by být nemělo.

Čtěte také: Je lepší čokoláda Milka, Lindt nebo Orion?