Ty nejlepší články rovnou do mailu

Souboj čokolád: je lepší Milka, Lindt nebo Orion?

Vzali jsme si pod drobnohled tři známé značky čokolád. Co myslíte, která z nich nás překvapila pozitivně a která naopak? Je nejdražší čokoláda opravdu ta nejkvalitnější? Podle čeho poznáte kvalitní čokoládu a na co si při výběru dát pozor? Všechno prozradíme v dnešním článku.

Tři testované čokolády: Milka mléčná, Orion Mléčná, Lindt extra mléčná


Mléčná neznamená zdravá

Mléčné čokolády jsme vybrali záměrně. Doporučuje se konzumovat spíše hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, které má antioxidační účinky. Nicméně mléčná čokoláda je i tak nejprodávanější. Čím to je? 

Je sladší a má lahodnější chuť než hořká čokoláda. A to zejména kvůli vysokému obsahu cukru, který se blíží až k hodnotě 50% složení. Navíc slovo "mléčná" v názvu čokolády evokuje souvislost s prospěšným mlékem a my tak s pocitem zdravějšího nákupu často vkládáme čokoládu do nákupního košíku, aniž bychom ji dále studovali.

Mimochodem, víte, co které označení čokolády znamená a jaké jsou pro jednotlivé druhy čokolád normy?

  • Hořká čokoláda: musí obsahovat nejméně 18 % kakaového másla, 14 % kakaové sušiny bez tuku a 35 % celkové kakaové sušiny.
  • Mléčná čokoláda: musí obsahovat nejméně 2,5 % kakaové sušiny bez tuku a 25 % celkové kakaové sušiny, dále musí obsahovat alespoň 25 % tuku celkově, z toho 3,5 % tuku mléčného, mléčné sušiny pak musí mít nejméně 20 %.
  • Kvalitnější čokoláda (označovaná často jako "extra"): musí obsahovat nejméně 30 % celkové kakaové sušiny a nejméně 18 % mléčné sušiny, stejně tam má nejméně 4,5 % mléčného tuku v mléčné sušině.
  • Bílá čokoláda: obsahuje nejméně 20 % kakaového másla, 3,5 % mléčného tuku a 14 % mléčné sušiny.

Ostatní "čokolády", které nesplňují normy, musí být označeny jako čokoládové pochoutky.

Nutriční hodnoty

Podívejme se, jak si jednotlivé čokolády proti sobě stojí, co se nutričních hodnot týká

hodnoty na 100 g Milka mléčná Orion mléčná Lindt Swiss Classic mléčná
Energetická hodnota (kcal) 530 554 537
Bílkoviny (g) 6,6 6,2 6,5
Sacharidy (g) 58,5 54,6 57
- z toho cukry (g) 57,5 52,4 56
Tuky 29,5 33,8 31
- z toho nasycené kyseliny (g) 17,5 19,4 20
       

Co nám nutriční hodnoty na první pohled prozrazují? Shrneme poznatky do několika bodů:

  • nejvíce kalorickou je ze tří testovaných čokoláda Orion mléčná, počet kalorií výrazně převyšuje zbylé dvě čokolády
  • nejvíce cukrů ale obsahuje čokoláda Milka mléčná
  • nejtučnější je čokoláda Orion mléčná, v množství tuku ake nejsou rozdíly tak výrazné jako třeba u cukru
  • nejvíce nasycených mastných kyselin překvapivě obsahuje čokoláda Lindt

Z čistě nutričního hlediska (bez ohledu na chuť nebo složení) není nejdražší čokoláda Lindt ta nejlepší. Naopak, je průměrná. Nejlépe si vede čokoláda Milka, která je nejméně tučná a obsahuje také nejméně nasycených mastných kyselin. Výtku u ní máme ale v množství cukru.

Složení

Očekávali jsme, že mléčná čokoláda obsahuje zejména základní suroviny, kterými jsou kakaový prášek, kakaové máslo, mléko a cukr. Je tomu tak i v případě námi vybraných tří čokolád?

  • Milka: Cukr, kakaové máslo, sušené odstředěné mléko, kakaová hmota, sušená syrovátka, mléčný tuk, lískooříšková pasta, emulgátor (sójový lecitin), aroma.
  • Orion: Cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko 12 %, sušená syrovátka, mléčný tuk, lískooříšková pasta, emulgátor (slunečnicový lecitin), vanilkový extrakt.
  • Lindt: Cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, kakaová hmota, laktóza, sušená smetana, emulgátor (sojový lecitin), výtažek z ječmenného sladu, aromata

Na první pohled je zajímavé, že v případě "mléčných" čokolád Milka a Orion je ve složení i lískooříšková pasta. Také byste ji v mléčné čokoládě nečekali? Zbytek je téměř shodný a čokolády obsahují to, co očekáváme. 

Nejvíce mléka obsahuje podle dostupných údajů čokoláda Lindt - celých 14%. Následuje Orion se 12%. Milka obsah mléka neuvádí.

Kakaové sušiny obsahuje nejvíce Orion - podle údajů je to minimálně 33%. Následuje Lindt s minimálně 31% a poslední je Milka s minimálně 30% kakaové sušiny.

Ve složení podle nás vede čokoláda Lindt, a to díky vysokému obsahu mléka a žádné lískooříškové pastě, kterou zbylé dvě čokolády obsahují.

Shrnutí

Podobně jako při testu zmrzlin jsme se i u mléčných čokolád přesvědčili, že ne vždy je nejdražší čokoláda ta nejlepší. Chuťově pravděpodobně ano, ale může zaostávat v nutričních hodnotách. My s klidným srdcem můžeme doporučit sáhnout spíše po některé z čokolád s vyšším obsahem kakaa. Uděláte lépe pro své zdraví a nebudete muset dumat nad tím, která mléčná čokoláda je nejlepší.


Tyto články také hodně čtete:

Co vy na to?

"•nejtučnější je čokoláda Orion mléčná, v množství tuku ake nejsou rozdíly tak výrazné jako třeba u cukru" Vážně? V tucích je rozdíl až 15%, v cukrech pouze 7%. A "výrazně převyšující počet kalorií" je pouze 5%. Poněkud odfláknuté. P.S.: Tlačítko "přidat příspěvek" překrývá kontrolní otázku (1120px okno).

Od Kvalita v Pondělí 26. Říjen 2015 01:06 IP adresa zaznamenána