Podle čeho poznáte kvalitní čokoládu a na co si při výběru dát pozor? Všechno prozradíme v dnešním článku.
Tři testované čokolády: Milka mléčná, Orion Mléčná, Lindt extra mléčná
Mléčná neznamená zdravá
Mléčné čokolády jsme vybrali záměrně. Doporučuje se konzumovat spíše hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, které má antioxidační účinky. Nicméně mléčná čokoláda je i tak nejprodávanější. Čím to je?
Je sladší a má lahodnější chuť než hořká čokoláda. A to zejména kvůli vysokému obsahu cukru, který se blíží až k hodnotě 50% složení. Navíc slovo "mléčná" v názvu čokolády evokuje souvislost s prospěšným mlékem a my tak s pocitem zdravějšího nákupu často vkládáme čokoládu do nákupního košíku, aniž bychom ji dále studovali.
Mimochodem, víte, co které označení čokolády znamená a jaké jsou pro jednotlivé druhy čokolád normy?
- Hořká čokoláda: musí obsahovat nejméně 18 % kakaového másla, 14 % kakaové sušiny bez tuku a 35 % celkové kakaové sušiny.
- Mléčná čokoláda: musí obsahovat nejméně 2,5 % kakaové sušiny bez tuku a 25 % celkové kakaové sušiny, dále musí obsahovat alespoň 25 % tuku celkově, z toho 3,5 % tuku mléčného, mléčné sušiny pak musí mít nejméně 20 %.
- Kvalitnější čokoláda (označovaná často jako "extra"): musí obsahovat nejméně 30 % celkové kakaové sušiny a nejméně 18 % mléčné sušiny, stejně tam má nejméně 4,5 % mléčného tuku v mléčné sušině.
- Bílá čokoláda: obsahuje nejméně 20 % kakaového másla, 3,5 % mléčného tuku a 14 % mléčné sušiny.
Ostatní "čokolády", které nesplňují normy, musí být označeny jako čokoládové pochoutky.
Nutriční hodnoty
Podívejme se, jak si jednotlivé čokolády proti sobě stojí, co se nutričních hodnot týká
| hodnoty na 100 g | Milka mléčná | Orion mléčná | Lindt Swiss Classic mléčná |
| Energetická hodnota (kcal) | 530 | 554 | 537 |
| Bílkoviny (g) | 6,6 | 6,2 | 6,5 |
| Sacharidy (g) | 58,5 | 54,6 | 57 |
| - z toho cukry (g) | 57,5 | 52,4 | 56 |
| Tuky | 29,5 | 33,8 | 31 |
| - z toho nasycené kyseliny (g) | 17,5 | 19,4 | 20 |
Co nám nutriční hodnoty na první pohled prozrazují? Shrneme poznatky do několika bodů:
- nejvíce kalorickou je ze tří testovaných čokoláda Orion mléčná, počet kalorií výrazně převyšuje zbylé dvě čokolády
- nejvíce cukrů ale obsahuje čokoláda Milka mléčná
- nejtučnější je čokoláda Orion mléčná, v množství tuku ake nejsou rozdíly tak výrazné jako třeba u cukru
- nejvíce nasycených mastných kyselin překvapivě obsahuje čokoláda Lindt
Z čistě nutričního hlediska (bez ohledu na chuť nebo složení) není nejdražší čokoláda Lindt ta nejlepší. Naopak, je průměrná. Nejlépe si vede čokoláda Milka, která je nejméně tučná a obsahuje také nejméně nasycených mastných kyselin. Výtku u ní máme ale v množství cukru.
Složení
Očekávali jsme, že mléčná čokoláda obsahuje zejména základní suroviny, kterými jsou kakaový prášek, kakaové máslo, mléko a cukr. Je tomu tak i v případě námi vybraných tří čokolád?
- Milka: Cukr, kakaové máslo, sušené odstředěné mléko, kakaová hmota, sušená syrovátka, mléčný tuk, lískooříšková pasta, emulgátor (sójový lecitin), aroma.
- Orion: Cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko 12 %, sušená syrovátka, mléčný tuk, lískooříšková pasta, emulgátor (slunečnicový lecitin), vanilkový extrakt.
- Lindt: Cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, kakaová hmota, laktóza, sušená smetana, emulgátor (sojový lecitin), výtažek z ječmenného sladu, aromata
Na první pohled je zajímavé, že v případě "mléčných" čokolád Milka a Orion je ve složení i lískooříšková pasta. Také byste ji v mléčné čokoládě nečekali? Zbytek je téměř shodný a čokolády obsahují to, co očekáváme.
Nejvíce mléka obsahuje podle dostupných údajů čokoláda Lindt - celých 14%. Následuje Orion se 12%. Milka obsah mléka neuvádí.
Kakaové sušiny obsahuje nejvíce Orion - podle údajů je to minimálně 33%. Následuje Lindt s minimálně 31% a poslední je Milka s minimálně 30% kakaové sušiny.
Ve složení podle nás vede čokoláda Lindt, a to díky vysokému obsahu mléka a žádné lískooříškové pastě, kterou zbylé dvě čokolády obsahují.
Shrnutí
Podobně jako při testu zmrzlin jsme se i u mléčných čokolád přesvědčili, že ne vždy je nejdražší čokoláda ta nejlepší. Chuťově pravděpodobně ano, ale může zaostávat v nutričních hodnotách. My s klidným srdcem můžeme doporučit sáhnout spíše po některé z čokolád s vyšším obsahem kakaa. Uděláte lépe pro své zdraví a nebudete muset dumat nad tím, která mléčná čokoláda je nejlepší.