Ty nejlepší články rovnou do mailu

Souboj zmrzlin - je lepší Míša, Big Milk nebo Carte D'Or

Než přijdou horké dny a dostanete velkou chuť na zmrzlinu, připravili jsme pro vás porovnání tří oblíbených, které seženete v téměř každém obchodě. Zvolili jsme čokoládovou, resp. kakaovou příchuť, abychom mohli porovnávat zmrzlny podobné chuti. Zajímalo nás, jestli dražší Carte D'Or bude i kvalitnější složením nebo má vyšší cenu jen díky známé značce. Která z těchto zmrzlin je tedy díky svému složení nejlepší? Která má nejméně kalorií? Přečtěte si, jak proti sobě stojí zmrzliny Míša, Big Milk a Carte D'Or.


Nutriční hodnoty

hodnoty na 100 ml Míša Kakaový Big Milk Choco Carte D'Or Chocolate
Energie (kcal) 95 75 100
Bílkoviny (g) 2,5 1,5 2
Sacharidy (g) 12 11 14
z toho cukry (g) 10 9 13
Tuky 4 2,5 4
z toho nasycené 3,5 2,5 3

Z údajů o nutričním složení zmrzlin vyplývá jednoznačně, že mezi těmito třemi čokoládovými zmrzlinami jasně vede Big Milk Choco. Obsahuje nejmenší množství cukrů a je tedy nejméně kalorická. Stejně tak obsahuje nejméně nasycených tuků, ale rozdíly v jejich množství jsou mezi zmrzlinami minimální. Jediné, v čem je lepší kakaový Míša, je množství bílkovin. A to díky použití tvarohu jako výchozí suroviny.

Big Milk Choco poráží v nutričních hodnotách i dvakrát dražší Carte D'Or Chocolate.

Složení

Ve složení všech zmrzlin najdeme pár přísad, které by si zmrzlináři mohli odpustit. Patří mezi ně rostlinné oleje nebo emulgátory a stabilizátory, které zajišťují delší trvanlivost a hezčí konzistenci.

  • Míša Kakaový: tvaroh (36,7 %), voda, cukr, plnotučné mléko, glukózo-fruktózový sirup, rostliný olej, odtučněné mléko, kakao (1 %), emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin), stabilizátory (karubin, guma guar, karagenan), sušená syrovátka, regulátor kyselosti (kyselina citronová).
  • Big Milk Choco: Odtučněné mléko (69%), Glukózo-fruktózový sirup, Cukr, Rostlinný olej, Sušená syrovátka, Kakao se sníženým obsahem tuku, Sušené odtučněné mléko, Emulgátory (mono- a diglyceridy mastných kyselin, polyglycerol-polyricin-oleát, sójový lecitin), Sušená smetana (0,3%), Stabilizátory (karubin, guma guar, karagenan), Kakaové máslo, Kakaová hmota, Aromata, Mléčný tuk, Kakao, Barvivo (beta-karoten)
  • Carte D'Or Chocolate: Odtučněné mléko, Cukr, Voda, Glukózo-fruktózový sirup, Kakao, Rostlinný olej, Sušená syrovátka, Dextróza, Kakaové máslo, Sušené plnotučné mléko, Kakaová hmota, Emulgátory (mono- a diglyceridy mastných kysellin, amonné soli fosfatidových kyselin, polyglycerol-polyricin-oleát), Stabilizátory (karubin, guma guar), Sušené odtučněné mléko

Vybrat vítěze zmrzlin podle složení je o něco těžší. Ani jedna ze tří totiž nemá výrazně horší nebo výrazně lepší složení, než zbylé dvě.. Míša Kakaový obsahuje nejméně emulgátorů. Big Milk nás zase příjemně překvapil svým 69% obsahem odtučněného mléka. Mimochodem ačkoliv marketing Big Milk Choco označuje tuto zmrzlinu jako "se smetanovou a čokoládovou příchutí", ve skutečnosti smetany obsahuje pouhých 0,3%. A takové množství zřejmě moc chuti zmrzlině nedodá. Carte D'Or Chocolate bohužel neuvádí, jaký obsah mléka tvoří jeho základ. Podle pořadí přísad na složení je ale i zde mléko hlavní složkou zmrzliny.

Nejdražší není nejlepší

Jak toto jednoduché porovnání tří zmrzlin ukazuje, ne vždy je dražší zmrzlina svými nutričními hodnotami nebo složením lepší. V tomto případě prohrává na celé čáře díky vysokému obsahu cukrů, a tedy i energetické hodnotě. Nemá ani ničím prémiové složení. Při jejím nákupu tak spíš než za kvalitu platíte za samotnou značku Carte D'Or, která má evokovat luxusnější zboží. V tomto případě tomu tak bohužel není.

Při výběru zmrzliny proto čtěte její složení. Pokud převažuje mléko nebo tvaroh, naopak ve zmrzlině je minimum nasycených tuků, cukrů a chemických stabilizátorů a emulgátorů, berte ji.

Ale upřímně - opravdu musíte v pochoutce jakou zmrzlina bezesporu je konzumovat emulgátory a stabilizátory? Pokud chcete mít ze zmrzliny opravdový zážitek, zkuste si ji snadno připravit doma. Recept na domácí zmrzlinu najdete zde.


Tyto články vás také zajímají:

Co vy na to?