Ty nejlepší články rovnou do mailu

Konečně horko, dejte si zmrzlinu!

Čím vyšší teploty jsou, tím častěji máme nutkání zahnat chuť na sladké pomocí zmrzliny. A právě zmrzlinu považujeme většinou za kalorickou bombu a sladkost, která se k dietě nehodí. Ale není tomu tak ve všech případech! Jakou zmrzlinu při dietě si můžeme vybrat, abychom nemuseli mít špatný pocit?

I při výběru ze široké nábídky nanuků, kornoutů a mražených krémů platí základní pravidlo: číst údaje na obalech!

 

Pravidla pro správný výběr zmrzliny

  • light nebo dietní se sladidly nemusí být nutně lepší - o náhradních sladidlech je jisté, že neobsahují téměř žádné kalorie, o jejich vlivu na naše zdraví se však vedou diskuze
  • ovocná má více cukru - oproti mléčným nebo tvarohovým potřebují výrobci přebít kyselou chuť ovoce
  • ovocná neznamená, že je z ovoce - při honbě za snížením ceny používají výrobci často místo přírodní ovocné šťávy různé náhražky, k dosažení barvy pak další chemii, čtěte proto pozorně složení
  • ovocná znamená brzy mít hlad - díky ní dostaneme do těla cukry, které pak zvýší hladinu inzulínu v krvi a vyvolají pocit hladu. Lepší je proto dát si tvarohovou nebo jogurtovou, které obsahují bílkoviny
  • čokoládová poleva ne - častokrát spíše než čokoládová to bývá sladká tučná poleva, vybírejte si proto radši zmrzlinu bez polevy
  • tvarohová má plus - rozhodně obsahuje více bílkovin a méně tuku než smetanové nebo mléčné krémy
  • jogurtový krém má velké plus - obsahuje méně tuku než běžná zmrzlina a  na rozdíl od ní neobsahuje smetanu

Co znamená, když jsou zmrzliny označeny jako...

  • Mléčné – musí obsahovat nej­méně 2,5 % mléčného tuku a žádný rostlinný tuk
  • Smetanové – obsahují alespoň 8 % mléčného tuku a žádný rostlinný tuk
  • S rostlinným tukem – obsahují nejméně 5 % rostlinného tuku
  • Ovocné – vyrábějí se z vody a obsahují nejméně 15 % ovocné složky (u citrusů a exotického ovoce je spodní hranice 10 %), tuk nesmí obsahovat
  • Sorbety – musí obsahovat nej­méně 25 % ovocné složky (u cit­rusů a exotického ovoce je spod­ní hranice 15 %) a nesmí obsahovat přidaný tuk

Poslední rada od nás je: nejlepší zmrzlinu si uděláte doma. Tip najdete v našem receptu.

Co vy na to?