Mykoprotein - budoucnost bílkovinné stravy

Co jsou to mykoproteiny?

Mykoproteiny jsou vysoce kvalitní bílkoviny získávané jinak než z masa. Tyto bílkoviny jsou dobrým zdrojem vlákniny, neobsahují žádný cholesterol nebo transmastné kyseliny a jen minimum tuků. Mykoproteiny jsou známé i pod značkou Quorn, která se jako přísada používá v potravinářském průmyslu pro velké množství výrobků jako náhražka masa.

Kde a jak se mykoproteiny získávají?

Na začátku vzniku mykoproteinů je kultivace mikroplísní zvané Fusarium Venenatum. Tato plíseň kultivuje za přidání kyslíku, dusíku, glukózy a minerálů. Poté se z ní fermentací záskávají právě mykoproteiny. Ty se vysuší a nakonec spojí za pomocí vaječného bílku do podoby, ve které jsou mykoproteiny prodávány nejčastěji - v granulovité podobě jako náhražka masa.

V čem jsou mykoproteiny dobré?

Mykoproteiny mají vysoký obsah vlákniny a díky tomu vás dokáží skvěle zasytit. Např. oproti kuřecímu masu, které je také považováno za skvělý zdroj bílkovin, obsahují mykoproteiny až 3x více vlákniny. Díky tomu jsou mykoproteiny skvělou volbou pro všechny, kdo chtějí hubnout.

S vlákninou obsaženou v mykoproteinech je také spojen další benefit, a to konkrétně mírnější vzestup hladiny cukru v krvi. Díky vláknině totiž jídlo lépe trávíte a nedochází k tak prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi (a následnému vylučování inzulínu). Mykoproteiny tak mohou působit částečně i jako prevence proti cukrovce.

Cholesterol je dalším, co mykorpoteiny dokáží pozitivně ovlivnit. Samy žádný cholesterol neobsahují a navíc studie prokázaly, že konzumace jídel připravených z mykoproteinů pomáhá snižovat hladinu "špatného" LDL cholesterolu v krvi.

Už jste jedli mykoproteiny? V jaké podobě a jak vám jídlo chutnalo? Podělte se o zkušenosti přidáním komentáře.