Recept: Vepřová kýta na žampionech

Vepřové maso může být dietní a chutná volba, když víte, jak ho připravit. Pro dnešní recept sáhněte po vepřové kýtě, která je libovější. V kombinaci se žampiony a několika dalšími přísadami pak za chvíli vykouzlíte vynikající pokrm.

Co potřebujeme (na 4 porce)

  • 800g vepřové kýty
  • 4 středně velké žampiony
  • vodu
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • bylinky (my jsme použili rozmarýn a majoránku)
  • mouka nebo nastrouhaný brambor na zahuštění omáčky

Jak na přípravu

Vepřovou kýtu si nakrájíme na plátky, ty naklepeme, osolíme a opepříme. Na větší pánvičce a na troše oleje orestujeme z obou stran.

Poté maso z pánvičky vyndáme a odložíme na chvíli bokem. Na výpeku orestujeme žampiony nakrájené na plátky a jakmile změknou, vrátíme na pánvičku maso. Podlijeme trochou vody, dokořeníme pomocí bylinek a koření. Pak necháme podusit, dokud maso krásně nezměkne.

Pak už zbývá jen omáčku zahustit, aby nebyla zbytečně vodová. Toho docílíte pomocí mouky (jíšky) nebo najemno nastrouhané brambory.

Podáváme s rýží nebo bramborem podle toho, co máme radši. 

Dobrou chuť!