Recept: krutí prsa v pikantní suché marinádě

Už jste někdy zkusili suchou marinádu? V našich krajích se obvykle používá ta založená na oleji a tak je možná na čase vyzkoušet něco nového. Tahle marináda totiž maso hezky uzavře a i sušší kousky, jako jsou krůtí prsa, zůstanou hezky šťavnatá.

Co budeme potřebovat?

  • cca 400 g krůtích prsou v celku
  • 1 lžíce sušené šalvěje
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička hrubozrnné soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička hnědého cukru

Jak na to?

U masa je nejdůležitější, aby bylo suché. Po omytí jej tedy osušíme papírovou utěrkou a necháme ještě chvilku stát při pokojové teplotě, tak aby skutečně žádná tekutina nezůstala.

Suché marinády mají své výhody, díky tomu, že jsou suché, vydrží opravdu dlouho dobu skladování. Ale své pravé umění ukážou až při vaření. Oproti klasickému koření je ho třeba poněkud víc, vlastně je nutné aby obalilo celé maso a zůstalo na něm "přilepené".

Koření připravíme, vše smícháme v hmoždíři a společně rozdrtíme. Použít můžeme i mixer, ale drcení bylinkám prospívá víc a díky němu se uvolní více vonných olejů, v bylinkách obsažených.

Jakmile máme směs připravenou, obalíme v ní maso a dáme do pekáče. Pokud chceme dosáhnout nejlepšího výsledku, dejte marinádě nějaký čas. Ideálně tedy nechte maso v lednici přes noc.

Maso pečeme při 190 °C přibližně hodinu, podlité trochou vody. Nejdříve přikryté alobalem, aby se koření nespálilo a teprve koncem pečení alobal odstraníme, aby se na mase udělala kůrčička.

Po upečení maso nechte alespoň 20 minut odpočinout, aby se šťávy v mase mohly usadit a nevytekly při prvním zakrojení. Podáváme nakrájené na plátky a jako ideální příloha může být třeba bramborová kaše s mrkví, podle našeho receptu.