U doplňků stravy nečekejte zázraky. U některých pak pozor na kombinaci

Možná nechápavě kroutíte hlavou – tabletky určené pro posílení imunity, kloubů, mozkové činnosti, svalů, zažívání a všeho možného se přece běžně prodávají v lékárně, nejsou ani vázány na lékařský předpis a v příbalovém letáku se nedočteme nic o tom, že by pro naše zdraví mohly být nebezpečné. Naopak, etikety i reklamy v televizi nám slibují, že díky těmto přípravků se budeme těšit dokonalému zdraví a nic nás neohrozí. Jenže to je ideální případ pro ideálně zdravého člověka. Pokud doplňků užíváte příliš a nebo jimi doplňujete i nějaké léky, které máte předepsané od lékaře, může být taková kombinace průšvih.

Čtěte také: Léky na bolest neléčí příčinu, jen utlumí vnímání bolest

Ptejte se, než doplňky stravy nakoupíte

V dnešní době užívá pravidelně léky hodně lidí – někdo má léky na štítnou žlázu, jiný na lepší srážlivost krve, někdo má léky proti depresím, další zase často zobe růžové pilulky proti bolestem. A k tomu v dobré víře mnoho z nás užívá právě rozličné doplňky stravy. Jenže než se do takovéhoto svévolného kombinování pustíte, měli byste se poradit se svým lékařem nebo aspoň s lékárníkem. Stačí, když mu řeknete, jaké léky užíváte a zeptáte se, jestli je vhodné kombinovat vaše léky s určitými bylinami nebo doplňkovými tabletkami. A možná se budete divit, když vás před tím bude důrazně varovat a raději vám doporučí jiný, vhodnější výrobek. Nebo doporučí doplňky úplně vynechat.

Čtěte také: Zdravé jídlo může pomoci léčit artrózu

Na co u doplňků stravy dát pozor

Například u onemocnění křečových žil nevěřte tomu, že vás bez vhodné léčby spasí doplňky stravy slibující zázračné vyléčení a že vám jen díky pilulkám tyto žíly vymizí. Pokud zase například užíváte antidepresiva, vyhněte se jakýmkoliv tabletám či bylinným čajům obsahujícím třezalku. Gingko biloba, kterou mnozí užívají pro lepší funkci svého mozku, je zase velmi nebezpečná pro lidi, kteří užívají léky na lepší srážlivost krve. A tytéž negativní účinky má v tomto případě i obyčejný česnek.

 

Proto lepší než tisíc doplňků stravy je zdravý životní styl, pestré stravování plné vitaminů, bílkovin a dalších užitečných látek, které naše tělo ke správnému fungování potřebuje. Žádné tabletky to totiž nedokážou nahradit.

Čtěte také: Vitamíny v tabletách nemusí vaše tělo umět plně využít