Jak je možné, že nehubnete, i když se snažíte?

Ten, kdo se do hubnutí dá poctivě a má za cíl snižovat svou hmotnost pomaleji, ale s trvalým efektem, obykle zvítězí. Tajemství tkví ve změně jídelníčku i životního stylu. Hlavně pak v tom dělat všechno s používáním selského rozumu. Kdo se bezhlavě drží „zaručených“ rad z internetových diskuzí a podivuhodných diet slibujících zázračně rychlé účinky, většinou pohoří. Jakých nejčastějších prohřešků se tedy dopouštíme ve snaze zhubnout?

Žádný tuk a málo kalorií

Kdo hubne, ten se samozřejmě snaží omezit příjem tučných jídel na minimum. A přesto, existují tuky, které jsou pro naše tělo důležité (rybí tuk, tuky v semínkách nebo oříškách). Kdo se striktně drží zákazu tuků a stravuje se téměř výhradně light výrobky, ovšem paradoxně nehubne, ale naopak po čase začne pozvolna zase přibírat. Je to tím, že odtučněné produkty často tělo nezasytí tolik, kolik vyžaduje, nebo v nich místo tuku zvýrazňují chuť cukry. Tělo si po jejich konzumaci v obou případech řekne o další jídlo – pokud jich tedy jíme přespříliš, nemůžeme zhubnout (a na obsahu tuku v tomto případě vůbec nezáleží).

Stejně špatné je i striktní počítání přijatých kalorií. Kdo to bere až příliš vážně a snaží se svůj denní příjem omezit na minimum, ten sice rychle hubne, ale jeho tělo strádá, ničí ho únava, ztráta energie a nedostatek živin. Výsledkem může být (zvláště u mladší generace) dokonce až anorexie. Pokud z toho přece jen vyváznete živí a zdraví, pravděpodobně se vám při prvním zvýšení příjmu kalorií začne zvyšovat i tělesná váha. Jak to tedy vyřešit? Měli byste si hlídat optimální příjem kalorií a nesnažit se zhubnout ultra rychle.

Čtěte také: Honí vás před spaním mlsná? I večer si můžete dopřát něco dobrého

Nesprávné diety škodí

Kdo spoléhá na pozitivní efekt diet, je často zklamán. Každá dieta v sobě má něco pozitivního, ale často i negativního. Navíc téměř žádnou nelze držet doživotně, takže jakmile přestanete, shozená kila se vám začnou vracet. A mnohé z nich vám také mohou ublížit, protože jsou založené buď na výrazném snížení přijaté potravy, nebo se snaží vyloučit určitý druh potravin a tělo je pak ochuzeno o důležité látky.

Ještě větší je riziko u lidí, kteří se snaží zhubnout bezpracně – tedy uvěří slibovaným zázračným účinkům různých hubnoucích přípravků, koktejlů, tabletek a podobně. Většinou jsou to ovšem jen vyhozené peníze, protože tyto přípravky vám samy o sobě žádný trvalý úbytek váhy nezaručí a ještě vám v některých případech mohou ublížit.

Čtěte také: Břicho se dá zhubnout rychle. Díky poctivému pohybu a zdravému jídlu