Jak se správně připravit na cvičení

Rozcvičku rozhodně nevynechávejte

Základem by mělo být pořádné rozcvičení se. Tedy rozehřátí, rozcvičení svalů a příprava organismu na to, že teď se bude pořádně hýbat, že bude muset vynaložit dost energie a také bude muset být odolnější, aby nedošlo k jeho poranění. Taková natažená či natržená šlacha nebo poškozený sval totiž nejsou nic příjemného. Přitom stačí, když věnujete deset minut rozcvičce a nic z toho vás nepotká. Pokud se nerozcvičujete a dosud jste se nikdy nezranili, radši začněte. Pravděpodobně jste měli velké štěstí, které ovšem může jednou skončit.

Dále čtěte: Jaký je rozdíl mezi dynamickou a statickou rozcvičkou a kdy kterou použít?

Dejte si vhodnou svačinu

Vyrazit si do posilovny nebo třeba běhat zcela nalačno není nejlepší nápad. Budete brzy vysílení a nebudete mít dost energie, kterou tělo ke cvičení nutně potřebuje. Ideální není ani opačný případ, tedy když se pořádně najíte a pak jdete cvičit – žaludek tráví, což mu trvá klidně i několik hodin, takže většina energie se spotřebovává na tento proces a vy můžete být unavení a malátní. Nejvhodnější je proto zlatá střední cesta – tedy rozumná svačina krátce před cvičením. Neměla by obsahovat moc vlákniny, kvůli které se pomaleji rozkládají cukry. Ale může jít i o něco sladšího, co vám dodá dostatek energie – doporučuje se například banán či jiné snadno stravitelné ovoce, případně také sušené ovoce.

Dále čtěte: Jak dlouho po jídle můžete jít cvičit, aby vám nebylo zle?

Správné oblečení vám také pomůže 

Cvičíte-li ve starém tílku a rozdrbaných teniskách, vězte, že to není nejvhodnější cvičební úbor. Vhodné je nakoupit si přímo oděv určený pro sport – z prodyšného materiálu, který odvádí vlhkost a je dostatečně kvalitní, abyste si ho celý nepropotili hned po prvních pár minutách. Totéž se týká i bot, které by také měly být prodyšné, ale přitom pevné, aby vám v nich dobře držely nohy a předešli jste zraněním.

Čtěte také: Sport může být drahá záležitost. Na čem můžete ušetřit a za co si naopak připlatit?