S krokoměrem v hodinkách nebo telefonu se vám bude hubnout lépe

Chůze je pro člověka ten nejpřirozenější pohyb – a všichni chodíme téměř neustále. Nezáleží na tom, jestli jsou to pochůzky po městě, cesta pěšky na zastávku autobusu, na nákup nebo jen běžná chůze po domácnosti či po zahradě. Každý krok se počítá. A když jich denně uděláte určitý počet, máte větší šanci, že díky nim zhubnete.

Ještě nedávno byly v módě klasické krokoměry, které jste si pověsili například za opasek nebo na šňůrku kolem krku a tento malý stroječek vám počítal vaše kroky. Stačilo jen nastavit, jak přibližně dlouhý je váš krok a rázem jste věděli, kolik jste toho nachodili – a nejen za den, vše se sčítalo. Ale takovýmto „prehistorickým“ pomocníkům už odzvonilo a IN jsou jiné technologie.

Leckdo si do svého mobilního telefonu stahuje aplikaci pro krokoměr, která umí nejen počítat kroky a tedy i kilometry, ale může vám díky tomu spočítat i shozené kalorie, dokáže změřit váš tep, radí v oblasti spánku a dokáže i k pohybu ukazovat různé statistiky a tabulky. Kromě toho existují i chytré fitness náramky, které mají ještě mnohem více funkcí, přizpůsobí se různým typům vašeho aktuálního pohybu a dokážou své majitele třeba i upozorňovat, že už příliš dlouho sedí a měli by se hýbat.

Čtěte také: Zhubnout díky chůzi? Jasně!

Chůzí shodíte nejsnáze

Nemusíte mít krokoměr ani podobnou aplikaci – stačí jen dostatečně chodit a začnete pozvolna shazovat nadbytečná kila. Ale je pravda, že pokud máte nějakého pomocníka, který vám počet kroků spočítá, dozvíte se naprosto přesně, jak na tom jste.

Přitom toho nemusíte ujít příliš – podle expertů stačí, pokud denně ujdete přes 6 000 kroků nad rámec běžného pohybu doma nebo v práci a už hubnete. Chůze by to ale neměla být úplně pomalá, relaxační. Naopak byste se měli snažit o svižnější chůzi, kdy se aspoň trochu zadýcháte a vaše tělo díky tomu pohyb ocení. Pokud máte pocit, že tolik kroků, abyste díky nim hubnuli, nezvládnete udělat, tak si vypomozte – například cestou z práce vystupte o stanici dřív a dojděte domů pěšky, nejezděte zbytečně autem a choďte po svých a tak dále. Zbytečně si pohyb neusnadňujte tím, že budete pohodlní. Pokud chcete zhubnout, zkrátka se musíte i trochu snažit.

Dále čtěte: Kolik kroků ujít za den?