Korteho trénink - pouhé tři cviky procvičí většinu vašich svalů

Trénink korte, jinak řečeno také Korteho trénink je silový trénink podle špičkového německého trenéra a odborníka na trojboj. Právě on sestavil jednoduchý trénink sestávající jen ze tří cviků, pomocí kterého se ale dá procvičit a zatížit většina svalů v těle.

Korteho trénink

Tato metoda cvičení se skládá pouze ze tří základních cviků a to:

  • dřep
  • bench press
  • mrtvý tah

Ačkoliv se to na první pohled může pro celý trénink zdát jako málo cviků, i přesto, že jsou cviky jen tři, procvičíte díky nim většinu svalů v těle. Takový trénink je mnohem "jednodušší" na zapamatování, než kdybyste každou partii měli cvičit zvlášť. Na druhou stranu i zde se musíte plně soustředit na co nejlepší provádění každého cviku a je nutné znát správnou techniku.

Průběh tréninku

Kompletní trénink zabere dva měsíce a je tvořen dvěma čtyřtýdenními cykly. Každý týden obsahuje jen tři tréninkové jednotky, aby den následující po tréninku mohlo tělo regenerovat. Každý ze zmíněných dvou cyklů má odlišný účel, zatímco v první fázi se jedná především o budování objemu a svalů, druhá fáze je zaměřena na rozvoj maximální síly.

Ještě, než začnete, je důležité znát svá maxima u všech tří cviků - tedy vědět, s jakou největší zátěží zvládáte cvičit. Jestliže k maximální zátěži u dřepu připočtete 10 kg, na bench press 5 kg a na mrtvý tah 7,5 kg, dozvíte se svá předpokládaná maxima po dokončení tréninku.

Opakování a váhy jednotlivých cviků

Pro každý den týdnu první i druhé fáze byste měli mít určeno, s jakou váhou budete cvičit a kolik opakování cviku věnujete. Na internetu je dostupná řada rozdílných tabulek, v kterých tyto údaje najdete. Tyto výpočty by vám měly zajistit lepší výkonnost. Jen těžko však lze určit jeden rozpis jako ten správný, projděte si jich více a vyberte si podle toho, co vám bude vyhovovat podle vašich zkušeností a svého cíle.

Jestli pořád ještě váháte, jestli do toho jít, mrkněte - je lepší cvičit s vlastní váhou nebo se zátěží?

Rizika Korteho tréninku

Korte trénink zní jako snadný způsob, jak dosáhnout zlepšení v silovém tréninku. A také je, pokud minimalizujete všechna rizika.

Korteho trénink není určen začátečníkům, kteří s posilováním začínají. Začátečníci by tak měli zvolit spíše cvičení pod dohledem trenéra, který hlídá jak správné provedení cviků, tak zdraví.

I zkušení sportovci si při tréninku Korte musí dávat pozor. Každý ze tří cviků vyžaduje maximální soustředění a správnou techniku provedení cviku. S většími zátěžemi roste riziko přetížení některých svalových skupin i vzniku zranění, pokud cvik neprovádíte správně.

Mnoho sportovců má také tendenci přetěžovat se, což je u Korteho tréninku obrovským rizikem. Na začátku proto vycházejte z reálných zátěží, se kterými zvládáte cvičit při vašem klasickém tréninku.