Vánoční úklid není maraton, nemusíte se u něj zničit

Je jasné, že se snažíme mít byt či dům na Vánoce v naprostém pořádku, uklizený, navoněný, vyzdobený. Kromě toho musíme mít napečených několik druhů cukroví, nakoupené a zabalené dárky, upečenou vánočku a v poslední, Štědrý den, ještě aspoň půl dne prostojíme u kuchyně a chystáme vše ke štědrovečerní večeři. Mimochodem - tu si připravují i vegetariáni a vegani, jen v trochu jiné podobě.

To celé je dost náročné a většina z nás tuto dobu nesnáší – a přesto to každý rok dopadá stejně. Vše se snažíme stihnout, i kdyby nám z toho měla upadnout bolavá záda, večer skoro necítíme nohy a ruce a do postele padáme vyčerpáním. A teď si upřímně řekněte – stojí vám to za to?

Činnosti si rozdělte

I když do Vánoc zbývá už jen pár dní a s úklidem jste ještě nezačali, nemusíte házet flintu do žita. Vše se dá stihnout. Ideální je ovšem nenechat vše na poslední chvíli, třeba jen na poslední den či dva, protože to bude tak hektické a náročné, že budete mít pocit, že se z toho nejspíš zblázníte. Činnosti si to rozdělte na menší díly, i kdybyste měli uklízet třeba jen po večer po příchodu z práce. Jeden den umyjte část oken, druhý den umyjte kuchyň, třetí vysajte a vytřete, čtvrtý utřete prach, pátý den skliďte nadbytečné věci a všudypřítomné dětské hračky. Případně udělejte jen od každé činnosti část – třeba utřete prach v jedné místnosti a k tomu vysajte koberce, další den zase něco jiného. Je to dobrý trik, protože střídáte polohy a nebolí vás pak celé tělo.

Pokud nechcete být totálně zničení a ve stresu, zapojte do úklidu i pečení cukroví celou rodinu. Děti si mohou uklidit své pokoje i věci, s cukrovím vám také jistě pomohou, případně je svěřte partnerovi, ať máte na pečení klid. Střídejte u pečení polohy v sedě a ve stoje, snažte se nehrbit, dávejte si pauzy třeba na kávu či čaj. Nebo letos o Vánocích mlsejte zdravěji.

A když něco nakonec přece jen nestihnete? Svět se nezboří, zbytečně se tím nestresujte, protože Vánoce jsou přece o pohodě s rodinou, ne o čistoskvoucím příbytku a dvaceti druzích cukroví. Pokud cukroví nemůžete vynechat, spočítejte si aspoň, kolik z něj přiberete.