Češi chtějí žít bio, přesto za takové potraviny nechtějí platit

Jaký je rozdíl mezi bio jablkem a obyčejným jablkem, když vypadají úplně stejně a mají v sobě i stejné vitaminy a další důležité látky? A jaký je rozdíl mezi bio vejcem a normálním vejcem, když všechna pocházejí od slepic? V podstatě se jedná o totožné produkty, ale pokud mají označení bio, tak by měly být pěstovány šetrněji, tedy bez užití chemikálií a pesticidů, v případě vajec a masa by v nich zase neměly být stopy antibiotik a dalších nevhodných látek. Bio mléko oproti tomu klasickému obsahuje více vápníku i vitamínů.

Jenže za to, že jíte zdravější potraviny, si také připlatíte. A zatímco třeba u bio mléka se jedná o rozdíl pouhých pár korun na litr, u vajec už si připlatíte několik korun za jeden kus a u ovoce či zeleniny mohou být ceny bio plodů až dvojnásobné. Když pak jdeme na nákup, je jasné, že si dvakrát rozmyslíme, jestli chceme utratit tolik – a hlavně jestli tolik utratit opravdu můžeme. Takže i když chceme jíst kvalitně, nakonec obvykle vítězí naše peněženky.

Za děti utrácíme 

Zatímco sami na sobě šetříme a raději se smíříme s chemicky ošetřovanými produkty, které často chutnají mdle, jiné je to s našimi dětmi. Zvlášť pokud jsou malé. Je ověřeno, že v takovém případě rodiče příliš neváhají a dětem raději koupí bio výrobky než ty obyčejné. Máme pocit, že jim tím prospíváme a neškodíme, což je samozřejmě pravda. Jenže čím jsou děti starší, tím méně jim takovéto výrobky kupujeme a přecházíme ke klasice, což je velká škoda.

Je jasné, že dokud dodavatelé a výrobci své bio potraviny nezlevní, pro mnoho lidí zkrátka budou v potřebné míře nedostupné. Stejně tak si ale jen málo lidí uvědomuje, že díky bio potravinám tělu dodáváme větší porci důležitých minerálů a vitamínů a méně škodlivin. Rozhodnutí, jestli koupit bio potraviny by tak nemělo být jen o ušetření peněz. Měli bychom u něj také zvážit, jestli nám ty ušetřené peníze vynahradí možná zdravější život.