Chcete meditovat, ale nemáte čas? Zkuste meditovat aktivně

Jistě si z nějakého filmu vybavíte scénu, jak někdo medituje – sedí na zemi v klasické poloze se zkříženýma nohama, oči zavřené, zhluboka a pravidelně dýchá a v jeho nitru se odehrávají změny k lepšímu, kvalitnějšímu a vyrovnanějšímu životu. To je hrubý nástin meditace. I když existují mnohé meditační techniky a způsoby, jejich cílem je právě docílení harmonie, životního nadhledu a schopnosti lépe se vyrovnávat se stresovými situacemi i životními peripetiemi. Značnou nevýhodou může pro mnoho lidí být fakt, že meditace vyžaduje nejen pravidelnost, ale i dostatek času. Ideálně byste se jí měli věnovat několikrát do týdne (nejlépe denně), minimum času je půl hodiny (ale čím déle, tím lépe) a samozřejmě v klidném a tichém prostředí, kde vás nic nebude rušit a rozptylovat. Upřímně, kolik z nás je schopno tohoto dosáhnout? Přesto nad meditacemi nemusíte zlomit hůl. Jednak z toho důvodu, že už je vědecky prokázáno, že opravdu fungují a také proto, že existuje i takzvaná aktivní meditace, kterou můžete provádět kdekoliv a kdykoliv a která má stejné účinky jako meditace klasická.

V autobuse, sprše i při háčkování

Rozdíl mezi aktivní a klasickou meditací je, že zatímco v té druhé se snažíte soustředit na své nitro, ta první vás učí vnímat své tělo. A to můžete zkoušet takřka za všech situací. I tentokrát byste na to měli mít alespoň trochu klid a nikdo by vás neměl rušit. Když například ráno jedete veřejnou dopravou do práce, můžete zavřít oči a začít vnímat sebe i své okolí, a to mnohem intenzivněji než kdy jindy – uvědomte si jak stojíte, své nohy, vůně i pachy svého okolí, světlo, které na vás dopadá. Nenechte svou pozornost odplout k povinnostem, které vás čekají, myslete jen na své tělo a vnímejte své pocity.

Totéž můžete provádět, když máte chvilku klidu v kanceláři, doma při nějakých ručních pracech, při koupání či sprchování, po ulehnutí do postele. Nemusíte tímto přemýšlením trávit dlouhé minuty, stačí jen chvíle – ale i díky ní si začnete uvědomovat mnohem více věcí a začnete na sebe i svět kolem sebe pohlížet zcela jinak a mnohem klidněji, což se projeví i na vaší psychice a vnitřní pohodě. Prospěje vám i situace, kdy vypnete elektroniku a mozek a budete jen lenošit.