Kvalitní zdroje bílkovin, které ušetří vaši peněženku

Bílkoviny jako jedna ze tří základních živin neodmyslitelně patří do každého jídelníčku. Jestliže se věnujete cvičení, pak vaše potřeba proteinů ve stravě je mnohem větší. Získat však zdroj, který bude v ideálním poměru ceny a kvality, není vždy snadné.

Pokud se řeknou kvalitní bílkoviny, každý si většinou představí pořádný steak z hovězího masa. Ve skutečnosti ale kvalitní bílkoviny najdeme i v daleko levnějších potravinách, které nezasáhnou do našeho rozpočtu. Navíc v rostlinné formě se většinou snoubí s vlákninou a konkrétně nerozpustná vláknina nás zasytí na delší dobu.

Mléčné výrobky

Jak je známo, mléko obsahuje velké množství bílkovin a produkty z něj se i ve vyšší míře skvěle hodí do jídelníčku sportovně aktivního jedince. Velmi ceněnou potravinou je tvaroh, který na 100 gramů obsahuje zhruba 12 gramů bílkovin. Oproti mléku je to skoro 4x více. Jeho výhodou je snadná stravitelnost a dlouhé trávení, které přináší dlouhodobější pocit zasycení. Navíc obsahuje také celou řadu minerálních látek a vitamínů, připravit si ho můžete na mnoho způsobů a rozhodně je tak skvělou potravinou. 

Podobný účinek může ve vašem jídelníčku zastoupit také cottage, který kromě vysokého obsahu bílkovin má navíc nízký obsah kalorií a je tak mezi sportovci oblíbený. Opět ho lze, stejně jako tvaroh, využít na mnoho způsobů.

Čočka

Obecně jsou luštěniny považovány za kvalitní zdroj bílkovin. Z půl kilogramu čočky získáte zhruba 26 gramů bílkovin, což jsou velmi hezké hodnoty. Bohužel mnoho lidí má k čočce odpor, ovšem vzhledem k jejím nutričním hodnotám byste jí určitě měli dát šanci.

Je totiž navíc bohatá na vlákninu a železo, což při fyzické námaze vaše tělo jistě ocení. Díky pomalému trávení se energie uvolňuje průběžně a čočka je proto ideální potravinou pro sportovce. Navíc ji lze použít do mnoha receptů. Rozhodně si ji tak oblíbí i ti, kdo nemají rádi klasický způsob přípravy na kyselo.

Čočka se totiž v kuchyni často používá jako "falešné maso", díky své struktuře a univerzální chuti můžete zkusit takřka cokoli. Například karbanátky z čočky jsou vegetariány velmi oblíbené.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou vcelku neutrální potravinou, kterou lze využít do mnoha jídel. Málokdo by čekal, že právě ovesné vločky jsou významným zdrojem bílkovin. Navíc jejich výhodou je lehká stravitelnost a na 100 gramů vloček připadá až 13 gramů bílkovin.

Obsahují také zmíněnou vlákninu a důležité antioxidanty, které tělu uleví od nadbytečných látek. Zároveň regulují hladinu cholesterolu v krvi. Najdeme v nich nenasycené mastné kyseliny, vitaminy a minerální látky, které slouží jako skvělý zdroj energie pro tělo. 

 

Bílkoviny jsou rozhodně velmi důležitou součástí jídelníčku a je tak nezbytné udržovat vyváženou stravu s dostatkem proteinů, nejen proto, aby mohla růst svalová hmota. Ale ani při redukci váhy se bílkovinám vyhýbat nesmíte, pro zasycení jsou důležité a hubnout chcete přece tuky, ne svaly. 

Četli jste pozorně? Zkuste tedy odpovědět na náš kvíz

kvíz - kde najdeme víc bílkovin

Správná odpověď je a) ovesné vločky. Obsahují cca 13g bílkovin na 100q. Mléko obsahuje 3g na 100g