Ty nejlepší články rovnou do mailu

Recept na výborné čočkové karbanátky

Čočka je velmi výhodná potravina, kterou bychom měli pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku. Obsahuje totiž bílkoviny a škroby, ale současně neobsahuje tuky, takže o jejích příznivých účincích v rámci diety nemůže být pochyb. Dnes vám přinášíme recept, jak tuto potravinu udělat trošku netradičněji.

Co budeme potřebovat?

  • 1 hrnek čočky
  • 2-3 vejce
  • strouhanka
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Jak na to?

Čočku je ideální namočit den předem, zkrátí se tak doba jejího vaření. Namočenou tedy uvaříme doměka a po vychladnutí rozdělíme na menší a větší polovinu. S poměrem se nemusíte trápit, prakticky na něm nezáleží. Menší polovinu umeleme, nebo rozmixujeme - kaše nemusí být hladká, kousky čočky rozhodně nejsou na škodu. Zbylou čočku vmícháme do připravené kaše a přidáme rozmačkaný česnek s kořením dle chuti. Vmícháme vejce a podle potřeby zahustíme strouhankou.

Pak už je postup běžný, rukou tvarujeme karbanátky, které obalíme ve strouhance a buď usmažíme na pánvi, nebo dietnější variantou je, že karbanátky pokladame na pečící papír. Plech se pak peče v troubě, přibližně na 190 °C.

Jako přílohu můžeme zvolit brambory, ale pokud chcete být trošku netradiční vyzkoušejte náš recept na bramborový salát s ředkvičkami. Tuhle kombinaci zkrátka milujeme.

Co vy na to?