Tohle byste měli vědět o vláknině

Vlákninu potřebuje každý z nás. Je nezbytná pro správné fungování našeho organismu a zejména pro zažívání. Najdeme ji v mnoha různých typech potravin a leckdy ji můžeme užívat i ve formě různých potravinových doplňků. Přesto možná mnoho z nás netuší, co vše v sobě vláknina skrývá a co bychom o ní měli určitě vědět.

V čem je vláknina tak zásadní? Pokud jí konzumujeme dostatečné množství, napomáhá správnému fungování našich střev, tedy jejich správným pohybům a posouvání nestravitelných zbytků dál a dál. Pokud máme vlákniny dostatek, funguje správně i naše vylučování. Pokud jí máme ve svém jídelníčku naopak málo, vyprazdňování se může ztížit, mohou nás začít trápit zácpy a potíže se stolicí. V důsledku toho si pak klidně můžeme vykoledovat hemeroidy a další obtíže. A to za to opravdu nestojí.

Likvidace toxinů

Co možná o vláknině nevíte, je, že na sebe dokáže vázat toxické látky, které při trávení vznikají v našem těle. Díky této její absorpční schopnosti se škodliviny velmi rychle z těla dostávají pryč. A skutečně to není banalita, protože vědci jasně prokázali spojitost dostatečné konzumace vlákniny a sníženého rizika onemocnění rakovinou střev. Navíc nám prý pomáhá chránit se proti onemocnění cukrovkou a zabraňuje neúměrnému zvyšování cholesterolu. S tím také logicky souvisí, že kdo má dostatečný příjem vlákniny, je méně často obézní.

Rozpustná či nerozpustná?

Vláknina je obsažena v nespočtu různých druhů potravin a všichni nejspíš máme základní přehled, kde ji najdeme. Nemá tedy cenu šířeji se o tom v tomto textu rozepisovat. Co je možná zajímavější, je fakt, že vlákniny existují dva typy – rozpustná a nerozpustná. Jaký je v nich rozdíl?

Nerozpustnou vlákninu najdeme v obilovinách, luštěninách, ořechách či v kořenové zelenině. Jejím specifikem je, že je nestravitelná a nelze ji rozpustit ve vodě. Díky ní máme po jídle pocit plnosti žaludku. Oproti tomu rozpustná vláknina je logicky rozpustná ve vodě a její funkcí je podpořit správné pohyby střev. Nemusíme ji nikde složitě shánět, stačí jíst dostatek ovoce a zeleniny, případně i brambor – a k tomu i dostatečně pít, aby mohla správně plnit svou funkci.